Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Radicalii sârbi au început campania electorală în Kosovo
Ultranaţionaliştii sârbi şi-au lansat campania electorală pentru alegerile legislative anticipate de la 11 mai din Serbia, printr-o adunare la Gracanica, în centrul Kosovo. „Aceste alegeri reprezintă o bună ocazie de a vota pentru cei care spun: noi nu vom ceda Kosovo“, a declarat liderul Partidului radical (SRS, ultranaţionalist), Tomislav Nikolic, în faţa câtorva mii de sârbi reuniţi la Gracanica, o importantă enclavă sârbă în apropiere de Pristina. Nikolic conduce SRS în absenţa preşedintelui său, Vojislav Seselj, în prezent judecat pentru crime de război la Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie.
Reuniunea, care s-a desfăşurat fără incidente, a fost plasată sub maximă securitate. Poliţia şi Forţa de pace a NATO au trimis un important dispozitiv în oraş şi au instituit puncte de control la intrarea în enclavă. În acelaşi timp, albanezii din republicile învecinate fac presiuni pentru recunoaşterea independenţei provinciei. Astfel, partidele albaneze din Muntenegru au decis să sancţioneze partidul aflat la putere pentru că nu a recunoscut independenţa Pristinei, refuzând să-l susţină pe preşedintele la final de mandat, Filip Vujanovic, mare favorit al alegerilor prezidenţiale de ieri. „Autorităţile actuale, care au beneficiat mereu de sprijinul populaţiei albaneze, ne-au dezamăgit“, a declarat primarul localităţii Tuzi, un oraş majoritar albanez din regiunea Malesija, aflată în apropierea graniţei cu Albania. Albanezii din Muntenegru, care reprezintă în jur de 8% din populaţie, sunt reprezentaţi de 6 partide, dintre care 5 au decis să nu-l susţină pe Vujanovic. Acest lucru face ca victoria preşedintelui la final de mandat, încă din primul tur de scrutin să fie nesigură, deşi sondajele îl creditează cu peste 50% dintre intenţiile de vot. Recunoaşterea independenţei Kosovo, proclamată la 17 februarie, este o chestiune sensibilă pentru autorităţile muntenegrene, care preferă să nu acţioneze încă în acest sens, pentru a nu-i irita pe sârbi, de patru ori mai numeroşi decât etnicii albanezi.