Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Rafila: „E bine ca Biserica să fie parte la discuţia privind îngrijirea paliativă”
Ancheta de la Spitalul Sfântul Pantelimon care are în atenție două doctorițe acuzate de procurori că ar fi provocat decesul unui pacient de la terapie intensivă a declanșat, în spațiul public, o discuție despre îngrijirea bolnavilor grav, despre ghidurile şi protocoalele de bună practică în cazul acestora și despre paliație.
Într-o intervenție făcută la Digi24, ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat că intenționează să lanseze o dezbatere pe acest subiect. El a fost întrebat despre problemele legate de trecerea unui pacient de la ATI, aflat în stadiu terminal, în zona de îngrijiri paliative. „Acceptarea întreruperii tratamentului la ATI şi continuarea lui în paliaţie nu există în momentul de faţă pentru că de-a lungul timpului nu s-a ajuns în punctul unei acceptanţe sociale a acestui lucru”, a declarat ministrul la Digi24. Rafila a explicat că prin paliaţie se înțelege îngrijirea unui „pacient la care resursele terapeutice pentru vindecare sunt epuizate” şi căruia i se oferă „un sprijin, încât el să trăiască demn, adică să faci terapia durerii, inclusiv consiliere psihologică”. În prezent, la nivel naţional există 3.000 de paturi de paliaţie, în timp ce necesarul ar fi „în jur de 4.000 de paturi”.
Ministrul a precizat că o dezbatere legată de paliație va fi lansată „probabil la începutul lunii viitoare”. „Şi eu vă spun cine trebuie să fie actorii: trebuie să fie societăţile profesionale, trebuie să fie organizaţiile de pacienţi şi trebuie să fie şi Biserica. (...) E bine ca Biserica să fie parte la această discuţie, tocmai ca să evităm interpretările publice care vor apărea legate de o astfel de situaţie”, a declarat Rafila. (C. Z.)