Inflaţia ridicată i-a determinat pe români să prioritizeze cheltuielile avantajând acoperirea nevoilor de bază, iar 46% declară că achiziţiile lor actuale sunt cele strict necesare. În ultima lună, românii
Rafila: Pacienţii trebuie să primească medicamente de la spital
Într-o conferință de presă organizată marți, ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila, a atras atenția asupra faptului că pacienţii internați trebuie să primească medicamente de la spital, iar în cazul în care sunt puşi să le cumpere, pot solicita inclusiv în instanţă plata lor.
Referitor la medicamentele critice, ministrul a spus că se lucrează la lista celor care vor putea primi sprijin financiar în România. „Aşteptăm o informare de la nivelul Comisiei Europene privind medicamentele critice. (...) Este important să vedem ce pachet de stimulente poate fi acordat industriei pentru ca aceste medicamente critice să poată să fie produse în UE, începând de la partea de materii prime”, a afirmat Rafila.
Pe de altă parte, oficialul a subliniat că este important ca populația să aibă acces la medicamente autorizate și să fie informată asupra riscurilor cu care vin medicamentele din surse incerte. „Informarea publicului este esenţială, educarea publicului este esenţială. (...) Cred că trebuie să discutăm despre cauzele pentru care oamenii apelează la medicamente din surse nesigure. Poate să fie o chestie legată de accesibilitate, uşurinţă, dar mai degrabă cred că e o cauză de natură economică”, a explicat Rafila la un eveniment de specialitate, desfășurat în urmă cu două zile.
Potrivit profesorului Bogdan Voicu, cercetător la Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii al Academiei Române, un studiu realizat recent arată că, în principiu, românii nu ar consuma medicamente falsificate, exceptând „o minoritate îngustă”, de circa 10%, care, de regulă, are acces la mai puţine servicii medicale sau care crede ştiri legate de sănătate care nu sunt validate științific. (C. Z.)