Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Răgaz până la 30 iunie pentru noile contracte la energie
După ce a fost criticată public, inclusiv de ministrul energiei, pentru modul în care a gestionat liberalizarea pieței de energie, Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a prelungit până la 30 iunie perioada în care cetățenii își pot alege o ofertă în piaţa concurenţială. Consumatorii casnici au, astfel, mai mult timp pentru a se decide și nu mai sunt nevoiți să stea la cozi interminabile la sediile furnizorilor de energie.
Astfel, potrivit unui proiect de ordin al ANRE, de la 1 ianuarie, consumatorii casnici trec automat în piaţa de serviciu universal, cum era şi până acum, iar noutatea este că, dacă aleg oferta furnizorului lor pe piaţa concurenţială până la 30 iunie, facturile lor se vor regulariza, astfel încât oferta să se aplice de la 1 ianuarie.
„Furnizorii de ultimă instanţă pot să aplice clienţilor casnici din serviciul universal o reducere comercială începând cu data de 1 ianuarie 2021 şi până la cel puţin 30 iunie 2021, egală cu diferenţa dintre preţul din oferta de serviciu universal şi preţul din oferta concurenţială valabilă la data de 1 ianuarie 2021”, potrivit noului ordin.
În nota de fundamentare se arată că abonații la energie electrică vor avea mai mult timp pentru informare şi alegerea unei oferte; vor primi din partea furnizorului actual cea mai bună ofertă, fără abonament, şi vor putea beneficia de o reducere care să acopere diferenţa dintre preţul de serviciu universal şi preţul din oferta concurenţială; vor putea beneficia şi din partea altor furnizori de o reducere care să acopere diferenţa dintre preţul de serviciu universal şi preţul din oferta aleasă.
Potrivit ANRE, din cei aproximativ 5.700.000 de abonați casnici, doar o mică parte au fost interesaţi de oferte, iar cei care au exprimat interes s-au confruntat cu dificultăţi atât privind analiza prețurilor, cât şi în ceea ce priveşte contactarea potenţialilor furnizori.
Piaţa de energie electrică a fost complet liberalizată la 1 ianuarie 2021. Începând cu această dată, consumatorii care erau până acum în regim reglementat şi păstrau actualul contract riscau să plătească preţuri mai mari cu până la 26%.
Această posibilitate a stârnit nemulțumirea ministrului energiei, Virgil Popescu, care a cerut ANRE, la începutul lunii ianuarie, să reglementeze în așa fel, încât marii furnizori de energie să ofere oamenilor cel mai mic preț.
„Eu o să vin cu o propunere foarte clară: le-am spus-o astăzi celor de la ANRE. Am verificat-o cu Consiliul Concurenței, este perfect concurenţială: nu trec oamenii obligatoriu în serviciul universal care este mai scump. Nu. Le ofer oamenilor să intre direct pe preţul concurenţial, cel mai ieftin al furnizorului actual şi, dacă nu le convine, se pot schimba, dar nu îi duc în serviciul universal care este cel mai scump”, a explicat Virgil Popescu.
(Cristina Zamfirescu)