Start-upuri spaţiale din Japonia şi India au anunţat recent că au convenit să studieze împreună utilizarea sateliţilor echipaţi cu laser în vederea eliminării deşeurilor spaţiale orbitale, transmite
Randamentul elevilor în „on-line” este la jumătate
Randamentul de instruire a elevilor în metoda „şcolii on-line“ este la jumătatea randamentului elevului în metoda şcolii clasice, a declarat preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu, după ce ministrul educaţiei, Monica Anisie, a indicat că cel mai probabil scenariu referitor la începerea anului şcolar vizează varianta „hibridă“, în care, prin rotaţie, unii elevi vor merge la şcoală, iar alţii vor face ore on-line.
„Toată lumea recunoaşte că nu poate fi înlocuită învăţarea clasică. Dacă nu este profesorul faţă în faţă cu elevul, randamentul e undeva la 50%“, a spus miercuri, pentru Agerpres, preşedintele FSLI. De asemenea, acesta a atras atenţia că spre deosebire de aplicarea învățământului on-line în această primăvară, când a debutat pandemia, la începutul anului şcolar, accentul va fi pus pe predare, nu pe recapitulare.
„Dacă în semestrul al doilea al anului şcolar care s-a încheiat am discutat de recapitulare sau consolidare, acum, lucrurile se complică, pentru că discutăm de predarea de noi noţiuni. Iar atunci când discuţi de predare, trebuie să te asiguri că toţi elevii din această ţară pot participa la actul de predare“, a menţionat Hăncescu.
Liderul sindical a cerut Ministerului Educaţiei să asigure o transmisie tehnică foarte bună a lecţiei, în cazul continuării „şcolii on-line“ din toamnă. „Problema de fond este că oricum va fi greu şi pentru elevi, şi pentru cadrele didactice. (…) Probabil se va face un calendar, să predea, nu ştiu, două săptămâni unii, două săptămâni alţii, sau două zile unii şi trei zile alţii, rămâne de văzut“, a declarat liderul FSLI.
(Cristina Zamfirescu)