Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Răniții de la Crevedia au nevoie în continuare de sânge
În jur de 900 de persoane au donat sânge pentru victimele exploziei de la Crevedia în cele 25 de centre de transfuzie deschise în mod excepțional duminică în toată țara. Răniții vor avea nevoie de sânge pentru o perioadă îndelungată, de aceea medicii și oficialii din sănătate fac apel la oameni să doneze în continuare. Evenimentele tragice de sâmbătă seară s-au soldat cu două decese și 58 de răniți, din care 12 au fost transferați în străinătate.
Managerul Spitalului Clinic de Urgenţă Floreasca, Ionuţ Negoi, a declarat că personalul medical a fost alertat sâmbătă, de la ora 19:30, după prima explozie. În urma celei de-a doua explozii şi a declanşării planului alb, au fost mobilizaţi profesionişti de la toate secţiile chirurgicale şi medicale.
„Pe parcursul orelor următoare, în spitalul nostru au fost adresaţi 30 de pacienţi, dintre care doi nu au rămas internaţi şi 28 au fost admişi în spital. (...) Patru blocuri operatorii, cu peste 15 săli de operaţie, au fost mobilizate. Au fost toaletate plăgile în urgenţă pentru toţi pacienţii. (...) Doi pacienţi au fost transportaţi la Bruxelles şi 26 de pacienţi au fost îngrijiţi în orele următoare. Dintre aceştia trei sunt critici, făcându-se solicitarea pentru transport pentru încă şase pacienţi, capacitatea spitalului fiind atinsă“, a spus acesta. Totodată, 14 pacienţi arşi au fost evaluaţi ieri-dimineaţă, în ideea unor redistribuiri la alte spitale.
Potrivit unei informări transmise presei duminică de Ministerul Sănătății, alte 11 victime, dintre care trei intubate, erau internate la Spitalul Bagdasar Arseni, la Spitalul de Arşi sunt doi pacienţi, amândoi stabili, la Spitalul Universitar este un pacient şi la Spitalul Elias un rănit în stare stabilă. Situația este în continuă schimbare având în vedere că unii pacienți pot fi transferați, între timp, în străinătate sau mutați la alte secții din țară.
Impresionați de tragedia de la Crevedia, sute de români au răspuns chemării făcute sâmbătă seara de medici și de responsabilii de la centrele de transfuzii și au venit duminică dimineață să doneze sânge. Printre cei care s-au mobilizat se numără și 66 de pompieri din cadrul ISU Vaslui care au donat ieri și vor dona și astăzi sânge. Ei au făcut apel ca un număr cât mai mare de persoane să vină să doneze. „Să-i sprijinim cu gândul, cu rugăciunea şi cu donarea de sânge pe toţi cei răniţi în exploziile de la Crevedia”, au transmis pompierii vasluieni, potrivit Agerpres.
Și directoarea Centrului de Transfuzii din București, dr. Doina Goșa, spune că este nevoie în continuare de sânge. „Nevoia de donatori persistă având în vedere că trombocitele (necesare pentru tratarea marilor arși, n.r.) au viață scurtă și expiră după cinci zile. Le mulțumim donatorilor și îi așteptăm să doneze și în zilele următoare”, a declarat medicul pentru Europa Liberă. (C. Z.)