Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Raport: Democrațiile a zeci de țări sunt în declin
Jumătate din ţările democratice se confruntă cu o erodare a sistemului lor politic, intensificată de războiul din Ucraina şi de criza economică, potrivit unui raport al Institutului Internaţional pentru Democraţie şi Asistenţă Electorală (IDEA International). Din cele 173 de ţări acoperite de raport, în 52 democraţiile sunt socotite în declin, iar 27 de state s-au orientat către autoritarism.
„Vedem acum factori extrem de nefavorabili pentru democraţie, care sunt intensificaţi de consecinţele crizei economice declanşate de pandemie şi de consecinţele economice ale războiului din Ucraina”, a declarat pentru AFP Kevin Casas-Zamora, secretarul general al institutului cu sediul în Suedia.
În opinia sa, acest declin poate avea ca rezultat, de exemplu, o punere sub semnul întrebării a credibilităţii alegerilor, atacuri la adresa statului de drept sau obstacole în calea spaţiului civic.
Democraţiile cu cea mai gravă erodare, pe care raportul le cataloghează drept „în declin” şi care includ Statele Unite începând de anul trecut, precum şi Brazilia, Ungaria, Polonia, India şi Mauritius, au crescut de la şase la şapte în 2022, odată cu adăugarea El Salvador.
În opinia lui Kevin Casas-Zamora, cazul Statelor Unite este unul deosebit de îngrijorător. Conform raportului, SUA se confruntă cu probleme de polarizare politică, disfuncţionalităţi instituţionale şi ameninţări la adresa libertăţilor civile. „Acum este clar că această febră nu s-a domolit odată cu alegerea unui nou Executiv”, consideră Casas-Zamora.
Potrivit raportului, aproape jumătate din regimurile autoritare şi-au intensificat represiunea în 2022, Afganistan, Belarus, Cambodgia, Comore şi Nicaragua înregistrând un „declin general”.
În Asia, unde doar 54% din populaţie trăieşte într-o democraţie, autoritarismul este în creştere, în timp ce continentul african rămâne „solid” în faţa instabilităţii, în pofida numărului mare de provocări cu care se confruntă.
La 10 ani de la Primăvara Arabă, Orientul Mijlociu continuă să fie „cea mai autoritară regiune din lume”, iar în Europa, aproape jumătate din democraţii, adică 17 ţări, au suferit o erodare în ultimii cinci ani. „Populismul continuă să câştige teren în întreaga lume, pe măsură ce inovaţia şi creşterea stagnează sau sunt în declin”, se mai arată în raport.
„Sistemele democratice s-au prăbuşit într-adevăr în ultimele două decenii şi aceasta a devenit o problemă arzătoare a epocii noastre”, consideră Casas-Zamora.
Cu toate acestea, există şi semne bune. Raportul arată că oamenii se unesc pentru a influența guvernele, dând exemplul protestelor față de schimbările climatice ale tinerilor din întreaga lume. „Există câteva licăriri de speranţă, dar tendinţa generală rămâne una sumbră”, a adăugat secretarul general al IDEA. (C. Z.)