Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Răspunsurile Ministerului Transporturilor la cererile protestatarilor
La sediul Ministerului Transporturilor au avut loc marți negocieri între reprezentanții transportatorilor şi cei ai ministerului, în care s-a convenit implementarea unor măsuri care vizează fluidizarea traficului la frontiere sau eliminarea amenzii la expirarea rovinietei din cauza aşteptării la vamă. Pe de altă parte, „transportatorii şi agricultorii protestatari spontani independenţi”, care nu recunosc reprezentativitatea organizațiilor care discută cu reprezentanții Guvernului, au transmis marți-seară o listă cu 76 de revendicări de a căror rezolvare depinde încetarea protestelor.
Pentru reducerea timpilor de aşteptare la frontierele României s-au stabilit două măsuri, respectiv separarea fluxurilor UE şi non-UE, unde este posibil, şi preselecţia camioanelor (se vor separa camioanele goale faţă de cele încărcate prin cântărire dinamică), iniţial în vămile Giurgiu şi Nădlac, cu extindere ulterioară la nivel naţional, potrivit informațiilor transmise de Ministerul Transporturilor la finalul discuțiilor la care au fost prezenți reprezentanţi ai Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România - UNTRR, Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România - COTAR, Federaţiei Operatorilor Români de Transport - FORT, Confederaţiei Patronale Concordia, Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România şi ai Asociaţiei Române pentru Transporturi Rutiere Internaţionale. În ceea ce privește amendarea generată de expirarea rovinietei din cauza aşteptărilor la graniță, în următoarele 7 zile aceasta va fi eliminată.
Cu privire la modificarea toleranţelor la cântărire, se va reveni la toleranţa de 4% pe axă şi 5% pe masă totală şi la toleranţele aplicate la depăşirea dimensiunilor maxim admise într-un termen de 15 zile.
Totodată, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii va sprijini rezolvarea revendicărilor care țin de alte instituții, printre care se numără problemele legate de RCA, indemnizaţia de hrană şi cazare, subvenția la acciza aferentă motorinei. În plus, va promova un proiect de act normativ referitor la despăgubirea CMR (asigurarea de răspundere a transportatorului pentru marfa transportată, n.r.), va organiza un grup de lucru pentru îmbunătăţirea legislației care are ca scop eliminarea pirateriei în transporturi și va retrage din procedura de consultare publică proiectul de ordonanță referitor la transportul alternativ. „Eu cred că am ajuns la un consens benefic pentru transportul de persoane, pentru transportul de marfă, pentru toate activităţile noastre conexe, până la urmă, pentru toţi cei care aducem 18% din PIB-ul României, chiar şi pentru colegii noştri care manifestează astăzi sau au manifestat în aceste zile”, a spus, potrivit Agerpres, preşedintele COTAR, Vasile Ştefănescu, la ieşirea de la negocierile cu ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu. Acesta le-a transmis transportatorilor aflaţi în stradă „că nu este cazul să creăm un haos generalizat”. (C. Z.)