Vechiul sat Holloko din nordul Ungariei a fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO în anul 1987, datorită modului excepţional în care a conservat arhitectura, cultura şi stilul de viaţă rural de dinaintea
Rată a șomajului îngrijorătoare în rândul tinerilor
România a devenit ţara din UE cu cea mai mare rată a şomajului în rândul tinerilor sub 25 de ani (26,3%), conform datelor Eurostat din decembrie 2024. Țara noastră a depăşit state precum Spania şi Grecia, unde şomajul în rândul tinerilor a fost mereu o problemă, se arată în Monitorul Social, un proiect al Fundaţiei Friedrich Ebert România. Analiza atrage atenția asupra nevoii ca statul să intervină cu programe care să combată deficitul de competenţe și să crească șansele tinerilor de a se angaja.
„Cifrele arată că este nevoie de o politică socială şi economică la nivel naţional special dedicată tinerilor, care să adreseze atât problemele de abandon şcolar şi de calitate a învăţământului, introducând măsuri de susţinere financiară a elevilor şi cadrelor didactice acolo unde este nevoie, cât şi problemele de competenţe şi «angajabilitate» a tinerilor, adaptând programa şcolară la nevoile pieţei muncii. În paralel, este nevoie şi de o campanie de comunicare publică care să combată reticenţa angajatorilor de a recruta tineri sub 25 de ani”, se spune în analiză.
Monitorul Social arată că, în decembrie 2024, în țara noastră, rata şomajului la toate categoriile de vârstă era relativ mică, de 5,7%, puţin sub media UE de 5,8%, şi mult mai mică decât în ţări ca Spania (10,6%), Grecia (9,3%), Finlanda (8,7%).
În schimb, „situaţia este diferită în rândul tinerilor sub 25 de ani. Aici, România a devenit „campioană” europeană în decembrie 2024, cu o rată a şomajului de 26,3%, fiind urmată de ţări unde şomajul este în general ridicat, precum Spania (25,2%), Suedia (23,5%) sau Grecia (22,5%), media UE în rândul tinerilor fiind de 14,6%”, consemnează autorii raportului.
Actualmente, rata şomajului printre tinerii români a ajuns să fie peste nivelul european din 2013, în plină criză euro. „România a avut mereu o rată ridicată a şomajului în rândul tinerilor, depăşind media UE încă din 2007, când a devenit ţară membră. Totuşi, este pentru prima dată când este pe primul loc, ţările cele mai grav afectate de şomajul tinerilor fiind în general Spania, Grecia şi Italia, dar unde situaţia s-a ameliorat progresiv”, se precizează în document. Țara noastră se remarcă negativ și în privința tinerilor sub 29 de ani care nu sunt nici angajaţi, nici înscrişi în educaţie (NEET), având cea mai mare pondere a tinerilor NEET din UE în 2024 (19,4%), media europeană fiind 11%.
Pe de altă parte, autoritățile competente fac eforturi în a integra în muncă aceste categorii vulnerabile. Potrivit datelor oficiale, Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă a mediat angajarea, anul trecut, a 183.849 de persoane și a organizat 1.028 de programe profesionale pentru şomeri de lungă durată, tineri NEET şi persoanele din mediul rural. Au fost angajați 45.942 de tineri sub 30 de ani, iar 15.246 de tineri NEET au beneficiat de subvenţii pentru angajare. (C. Z.)