Reprezentanții Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) reamintesc în această perioadă de dinaintea începerii Postului Nașterii Domnului câteva reguli privind alegerea produselor de post,
Rata de promovare la Bacalaureat mai mare decât anul trecut
Rata cumulată de promovare la Bacalaureat înainte de contestaţii este de 67,8%, în creştere cu aproximativ 5% faţă de aceeaşi etapă de afişare din sesiunea similară de anul trecut - 62,9%, a informat Ministerul Educaţiei, care a publicat, luni, rezultatele obţinute de absolvenţii studiilor liceale care au susţinut probele examenului naţional de Bacalaureat în sesiunea iunie-iulie 2021.
Rezultatele au fost afişate atât pe http://bacalaureat.edu.ro/, cât şi în centrele de examen. Au promovat 86.120 de candidaţi, din cei 126.999 prezenţi (110.358 de candidaţi prezenţi fiind din promoţia curentă, 16.641 - din anii anteriori). Numărul celor înscrişi la Bacalaureat în acest an a fost cu peste 22.000 mai mic decât anul trecut.
112 candidaţi au obţinut media 10, faţă de 232, în prima sesiune a anului trecut, înainte de contestaţii. Pe discipline de examen, situaţia notelor de 10 este următoarea: Limba şi literatura română - 1.351; Limba şi literatura maternă - 263; proba obligatorie a profilului: Matematică - 948, Istorie - 1.766; proba la alegere a profilului şi a specializării: 7.196, cele mai multe note de 10 fiind obţinute la Logică şi argumentare - 1.908, arată datele transmise de minister, preluate de Agerpres.
Rezultatele finale înregistrate după soluţionarea contestaţiilor vor fi anunţate vineri, 9 iulie. Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, cumulativ: recunoaşterea/echivalarea/susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor; susţinerea tuturor probelor scrise şi obţinerea notei 5 (cel puţin) la fiecare; obţinerea mediei 6 (cel puţin) la probele scrise. (C. Z.)