Camera Deputaţilor, ca for decizional, a adoptat, zilele trecute, o propunere legislativă mult așteptată de fermieri. Actul normativ modifică Legea nr. 287/2009 privind Codul civil în sensul instituirii duratei are
Rata inflației coboară sub 6%
Rata anuală a inflaţiei a coborât în aprilie 2024 la 5,9%, de la 6,61% în martie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 2,07%, cele nealimentare cu 7,17%, iar serviciile cu 10,05%, potrivit datelor publicate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS).
„Rata inflaţiei de la începutul anului (aprilie 2024 comparativ cu decembrie 2023) a fost 2,4%. Rata anuală a inflaţiei în luna aprilie 2024 comparativ cu luna aprilie 2023 a fost 5,9%”, arată INS, potrivit Agerpres.
Pe de altă parte, Banca Naţională a României (BNR), în ședința de luni a Consiliului de Administraţie, a decis să menţină rata dobânzii de politică monetară, care influențează indicii ROBOR și IRCC și implicit ratele bancare, la nivelul de 7% pe an.
BNR a mai transmis că inflaţia ar putea să fie în decembrie 2024 mai mare decât valoarea previzionată anterior. „Prognoza actualizată relevă perspectiva continuării descreşterii ratei anuale a inflaţiei de-a lungul următoarelor opt trimestre într-un ritm mult încetinit faţă de 2023 şi pe o traiectorie ceva mai ridicată pe termen scurt decât cea evidenţiată în proiecţia precedentă. Astfel, rata anuală a inflaţiei este aşteptată să se situeze în decembrie 2024 peste valoarea previzionată anterior şi să coboare doar marginal în interiorul intervalului ţintei la finele orizontului prognozei (martie 2026)”, menţionează banca centrală.
Tot în legătură cu inflația, BNR enumără printre incertitudini şi riscuri pe cele asociate conduitei politicii fiscale, cu accent pe execuţia bugetară din primele trei luni, dinamica salariilor bugetarilor şi impactul noii Legi a pensiilor, precum şi absorbţia fondurilor europene sau evoluţiile economice din Europa, îndeosebi din Germania. (C. Z.)