Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Rata inflaţiei va coborî sub 10%
Banca Naţională a României a menţinut rata dobânzii de politică monetară la 7% pe an şi previzionează o scădere a ratei inflaţiei sub pragul de zece procente. Totuşi, banca centrală atrage atenţia că actuala perspectivă a inflaţiei este marcată „de incertitudini crescute”, printre principalele surse de îngrijorare numărându-se „măsurile fiscale ce se prefigurează a fi implementate”.
Rata dobânzii de politică monetară a fost menţinută la nivelul de 7% pe an, după cum informează banca centrală într-un comunicat. Astfel, cel puţin pentru o perioadă, ratele românilor vor rămâne la acelaşi nivel.
Tot în cadrul şedinţei de luni, Consiliul de Administraţie al BNR a hotărât şi menţinerea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8% pe an, a ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 6% pe an şi păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.
În ceea ce priveşte rata anuală a inflaţiei, BNR informează că aceasta a coborât în iunie la 10,25%, de la 10,64% în luna mai, pe fondul „accentuării declinului în termeni anuali al preţului combustibililor şi al decelerării creşterii preţurilor alimentelor procesate”.
„Scăderea a fost antrenată şi în acest interval în principal de dinamicile preţurilor energiei şi combustibililor, care şi-au accentuat trendul descendent, sub impactul efectelor de bază, al evoluţiei cotaţiei ţiţeiului şi a schemelor de plafonare a preţurilor la electricitate şi gaze naturale”, a explicat BNR.
Banca centrală previzionează o rată anuală a inflaţiei „la nivelul de o cifră în debutul trimestrului III/2023”, însă, pe termen scurt, „actuala perspectivă a inflaţiei este marcată de incertitudini crescute” din cauza „plafonării temporare a adaosului comercial la produse alimentare de bază, dar mai cu seamă a măsurilor fiscale ce se prefigurează a fi implementate în vederea măririi veniturilor bugetare”.
Incertitudini şi riscuri însemnate la adresa perspectivei activităţii economice, implicit a evoluţiei pe termen mediu a inflaţiei, continuă să genereze şi războiul din Ucraina şi sancţiunile asociate. În acelaşi context, a mai anunţat BNR, vor fi relevante în continuare şi deciziile de politică monetară ale Băncii Centrale a Statelor Unite şi Băncii Centrale Europene, precum şi atitudinea băncilor centrale din regiune.
BNR precizează că „monitorizează atent evoluțiile mediului intern și internațional și va continua să utilizeze instrumentele de care dispune în vederea îndeplinirii obiectivului fundamental privind stabilitatea prețurilor pe termen mediu”.
Următoarea ședință a CA al BNR dedicată politicii monetare va avea loc în data de 5 octombrie 2023. (O. N.)