Ordonanța adoptată de Guvern la 30 decembrie 2024 include și măsuri care privesc agricultura și industria agroalimentară. Printre acestea se numără: eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din cele
Ratele ar putea fi amânate câteva luni
Amânarea ratelor se va face pe o perioadă mai mare decât starea de urgenţă, mai aproape de şase luni, iar toţi clienţii care solicită acest lucru nu vor avea probleme birocratice, a declarat ministrul finanţelor publice, Florin Cîţu.
„Pregătim o soluţie pentru ratele românilor. Astăzi a venit decizia Asociaţiei Europene a Băncilor care permite acest lucru. Este un prim pas, dar care era important pentru a veni cu o soluţie pentru tot sistemul bancar, pentru toţi clienţii şi pe care o vom adopta joi (26 martie 2020, n.r.) în şedinţa de Guvern, prin ordonanţă de Guvern. Joi vom veni exact cu detaliile“, a afirmat Cîţu, marți seara, la Digi 24.
Ministrul de resort a precizat că decizia Guvernului se referă la o păsuire, nu la o ştergere a ratelor datorate băncii.
Banca Naţională a României a anunţat, marţi, că va transmite scrisori de informare tuturor creditorilor (instituţii bancare şi instituţii financiare nebancare) prin care li se vor confirma posibilitatea restructurării creditelor debitorilor şi modalitatea de aplicare a reglementărilor în vigoare.
Astfel, conform reprezentanţilor băncii centrale, amânarea la plată (urmare a unei măsuri generale sau prin negocieri directe cu clienţii), determinată de situaţia actuală, nu trebuie asociată unei noţiuni de dificultate financiară a debitorului. În consecinţă, creditul nu trebuie reclasificat, iar instituţia bancară nu trebuie să constituie provizioanele pe sumele datorate, ca urmare a restructurării, se notează într-un comunicat al BNR.