Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Ratele la credite pot fi amânate maximum 9 luni
Guvernul a prelungit, la sfârșitul anului trecut, măsura potrivit căreia plata ratelor la bancă poate fi amânată pentru o perioadă de maximum 9 luni. Solicitările pentru suspendarea plăţii ratelor, dobânzilor şi comisioanelor pot fi transmise băncilor până la 15 martie 2021, urmând ca decizia să fie emisă până cel târziu la 31 martie 2021, după analizarea cererii, a informat Ministerul Finanţelor Publice.
Actul normativ aprobat în şedinţa de Guvern din 30 decembrie 2020 continuă măsura similară luată în primăvară și dă posibilitatea contribuabililor aflaţi în dificultate financiară de a cere suspendarea plăţii ratelor, dobânzilor şi comisioanelor pentru o perioadă de maximum 9 luni.
„Perioada maximă pentru suspendare este de 9 luni, atât pentru creditele pentru care s-a obţinut deja suspendarea obligaţiilor de plată, cât şi pentru cele pentru care nu s-a aplicat această facilitate. Perioada maximă de 9 luni include şi perioada pentru care au fost suspendate creditele în baza OUG 37/2020, a unui moratoriu non-legislativ sau în ambele cazuri. (…) Solicitările pentru suspendarea plăţii obligaţiilor pot fi transmise instituţiilor bancare şi non-bancare până la data de 15 martie 2021, cererea este analizată şi se va emite o decizie până cel târziu la 31 martie 2021”, arată Ministerul Finanţelor Publice (MFP).
De aceste facilităţi pot beneficia persoanele care au un credit care nu a ajuns la maturitate şi pentru care creditorul nu a declarat scadenţa anticipată, la data de 31 decembrie 2020, inclusiv, şi nu înregistrează restanţe la data solicitării. De asemenea, solicitanții trebuie să declare pe propria răspundere scăderea veniturilor/a încasărilor cu minimum 25% din ultimele 3 luni anterioare solicitării suspendării obligaţiilor de plată prin raportare la perioada similară anilor 2019/2020, după caz.
„Condiţiile rămân cam aceleaşi, debitorii trebuie să declare pe propria răspundere scăderea veniturilor, încasărilor, cu minimum 25% din ultimele trei luni anterioare solicitării suspendării obligaţiilor de plată prin raportare la perioada similară 2019-2020. Sunt aceleaşi condiţii, nu se schimbă aproape nimic, doar că prelungim perioada şi cei care au optat pentru mai puţin de nouă luni pot acum să meargă până la nouă luni de zile”, a explicat premierul Florin Cîțu.
Soldul total al creditelor pentru care au fost aprobate solicitări de amânare la plată până la finalul lunii septembrie 2020, în contextul epidemiei de COVID-19, se ridică la 42,9 miliarde de lei şi au fost acordate unui număr de aproximativ 558.000 de debitori, cuantumul acestor credite reprezentând 14,7% din totalul creditelor acordate de către sectorul bancar, potrivit Agerpres.
De menționat că statul român garantează 100% dobânda aferentă perioadei de suspendare pentru creditele ipotecare contractate de persoanele fizice.
(Cristina Zamfirescu)