Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Reabilitarea sistemului naţional de irigaţii
Guvernul a aprobat Ordonanța de urgență privind irigațiile, care prevede introducerea unui abonament pentru zona de irigare şi de desecare pentru reducerea costurilor. De asemenea, noua lege prevede alocarea a peste 1 miliard de euro în perioada 2016-2020 pentru reabilitarea sistemului naţional de irigații.
Deputații au adoptat proiectul legislativ privind unele măsuri de organizare a activității de îmbunătățiri funciare, așa-numita Lege a irigațiilor, prin care se alocă peste 1 miliard de euro în perioada 2016-2020 pentru reabilitarea sistemului național de irigații. Reprezentanţii MADR au declarat că noua lege prevede şi suplimentarea cu 995 a numărului angajaţilor Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare, precum şi introducerea pentru prima dată a plății unui abonament pentru zona de irigare și de desecare pentru reducerea costurilor și se reglementează regimul de proprietate. „Cea mai importantă prevedere se referă la introducerea unui abonament pentru utilizatorii, proprietarii de terenuri, atât pentru zona de irigaţii, cât şi pentru cea de desecare. Fermierii vor plăti acest abonament în mod obligatoriu, şi când plouă şi când nu, însă pe lângă asta îi va asigura pe dânşii că nu mai au un cost foarte mare la apă şi energie. Apa vine către infrastructura secundară doar pe baza acelui abonament. Fără alte costuri suplimentare. Abonamentul se adresează fireşte celor care se regăsesc în amenajările de irigaţii, în cadrul infrastructurii secundare, şi care lucrează efectiv terenul, au nevoie de irigaţii”, a declarat şeful MADR, Daniel Constantin, citat de Agerpres. Abonamentul anual ar urma să coste circa 20 de lei pe hectar, sumele încasate urmând să fie folosite pentru investiţii în infrastructura principală de irigaţii. De asemenea, Daniel Constantin a spus că este vizată dezvoltarea infrastructurilor alternative de irigaţii, pentru că în prezent infrastructura de irigaţii are ca sursă principală de alimentare cu apă Dunărea şi este construită în anii ‘69-’70, astfel încât se pune problema zonelor unde nu există posibilitatea irigării din Dunăre sau este costisitor de pompat apa în amonte. „Cred că în viitor, pasul doi, ar trebui să gândim acele sisteme gravitaţionale, şi din acest punct de vedere pregătim o ordonanţă prin care Institutul de Proiectări pentru Îmbunătăţiri Funciare să treacă în subordinea Ministerului Agriculturii şi va avea ca temă principală, dincolo de proiectarea sistemelor actuale pentru a fi reabilitate, proiectarea de noi sisteme care să vină cu anumite costuri mult mai reduse folosind apa în sistem gravitaţional. O altă componentă pe care o avem în vedere este cum putem folosi acele baraje de colectare pe care le avem şi astăzi şi despre care puţini ştiu că au fost construite nu numai pentru consumul oraşelor, al populaţiei, pentru producerea de energie, dar şi pentru irigaţii, însă ele nu au fost folosite niciodată”, a explicat Daniel Constantin. La 30 septembrie, în plenul Camerei Deputaților, proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii îmbunătățirilor funciare, care viza alocarea a 1 miliard de euro, în următorii cinci ani, pentru modernizarea infrastructurii primare a sistemului național de irigații nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru adoptarea legilor organice.