Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Reacții după anunțul Comisiei privind extinderea UE
Comisia Europeană a publicat miercuri raportul 2023 privind extinderea, care evaluează detaliat progresele înregistrate de cele 10 state care au cerut aderarea la Uniunea Europeană: Albania, Bosnia şi Herţegovina, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord, Serbia, Turcia, Ucraina, Republica Moldova şi Georgia. Executivul comunitar a avut aprecieri pozitive pentru Ucraina, Republica Moldova şi Bosnia-Herţegovina, pentru care a recomandat Consiliului, în anumite condiții, deschiderea negocierilor de aderare și pentru Georgia, în cazul căreia a emis un aviz favorabil privind acordarea statutului de țară candidată.
Există și niște condiții rămase de îndeplinit legate de combaterea corupţiei, adoptarea unei legi privind lobby-ul şi întărirea protecţiei minorităţilor - în cazul Ucrainei, respectiv anticorupţia şi unele reglementări financiare - în cazul Moldovei. Liderii UE vor decide dacă acceptă recomandările Comisiei la summitul Consiliului European care va avea loc în decembrie. În ceea ce privește celelalte țări, raportul solicită eforturi suplimentare în vederea avansării dosarelor lor de aderare.
Anunțul venit de la Bruxelles a fost primit cu satisfacție la Kiev și Chișinău și cu manifestări de bucurie în stradă din partea georgienilor, însă a stârnit și replici acide la Budapesta, Moscova și Ankara, precum și reacții de îngrijorare din partea fermierilor francezi.
Ucraina nu poate să adere la UE cât timp nu este pace în ţară, a afirmat, potrivit MTI, ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto. În plus, nu a îndeplinit condiţiile privind drepturile minorităţilor. „Noi, ungurii, încă aşteptăm ca Ucraina să redea comunităţii maghiare din Transcarpatia drepturile pe care le avea până în 2015”, a precizat Szijjarto. Conștient de reticențele Ungariei, care ameninţă că va bloca prin veto deschiderea negocierilor de aderare, guvernul de la Kiev a propus miercuri Budapestei o „foaie de parcurs detaliată” pentru soluţionarea problemei minorităţii maghiare din Ucraina.
O altă reacție negativă a venit din partea preşedintelui principalului sindicat agricol francez (FNSEA), Arnaud Rousseau, care a spus într-un interviu că intrarea Ucrainei în UE ar fi o „catastrofă” pentru agricultura europeană, relatează France Presse. Potrivit acestuia, agricultura ucraineană „nu joacă după aceleaşi reguli” și produce aproximativ „echivalentul unui sfert din agricultura europeană, mai ales în ce priveşte creşterea păsărilor şi marile culturi, dar cu norme de mediu şi standarde de producţie mult sub practicile noastre”.
Pe de altă parte, Turcia, al cărei dosar de aderare este înghețat de mai mulți ani, a calificat raportul anual al Comisiei, în care Ankara este criticată pentru „recidivele grave” în materie de standarde democratice, stat de drept, drepturile omului şi independenţă judiciară, ca fiind „incorect şi părtinitor”. „Respingem categoric afirmaţiile şi criticile nefondate şi incorecte (ale Comisiei, n.r.)”, a transmis Ministerul de Externe turc, potrivit Reuters. (C. Z.)