Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Reapare criza de forță de muncă în Europa Centrală
Economiile din Europa Centrală îşi revin mai repede decât se preconiza, însă lipsa cronică de muncitori, o problemă care exista încă dinaintea pandemiei, ar putea fi un obstacol pentru creşterea viitoare, arată o analiză Reuters, preluată de Agerpres.
Criza forței de muncă afectează mai ales companiile din sectoarele manufacturier, tehnologia informaţiei şi construcţii.
Robert Keszte, directorul pentru Ungaria de la grupul Continental, spune că în cazul inginerilor, experţilor în software/IT şi tehnicienilor există un decalaj mare între ofertă şi cerere. „Cred că ne aşteaptă o perioadă dificilă. Odată cu redeschiderea economiei au explodat şi angajările companiilor. Mă aştept la o situaţie mult mai dificilă în a doua jumătate a lui 2021 faţă de 2020”, a declarat Keszte.
Presate, companiile au început să majoreze salariile. În luna martie, salariul brut din Ungaria a crescut cu 9,2%, în timp ce în Polonia salariile au crescut cu 9,9% în aprilie.
Lipsa mâinii de lucru este una gravă în sectorul manufacturier, iar companiile din estul Ungariei au început să atragă muncitori din Ucraina, arată Gabor Toldi, director la o firmă ungară de recrutare. „Un muncitor calificat poate câştiga acum un salariu brut de 500.000 de forinţi (1.753 de dolari)”, a spus Toldi.
Ryszard Florek, directorul producătorului polonez de ferestre Fakro, crede că, inevitabil, angajatorii vor trebui să plătească salarii mai mari, dar se pune întrebarea dacă nu va fi mai rentabilă înlocuirea muncitorilor cu roboţi. „Companiile care au posibilităţi de automatizare cu siguranţă vor face acest lucru”, a spus antreprenorul polonez. (C. Z.)