Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Recensământ: Chiriașul trebuie să declare locuința în care stă
Datele culese la recensământ nu ajung la ANAF, iar chiriaşul este cel care trebuie să declare caracteristicile locuinţei în care trăieşte, sunt câteva dintre precizările făcute de preşedintele Institutului Naţional de Statistică pe baza celor mai întâlnite întrebări legate de recenzare. Până acum, pe platforma www.recensamantromania.ro au fost completate 1,5 milioane de chestionare, cele mai multe în București, Brașov, Botoșani.
„O întrebare frecventă a fost ce să scrie la locuinţă în situaţia în care este chiriaş: cine trebuie să o declare, proprietarul sau chiriaşul? Chiriaşul este cel care trebuie să declare caracteristicile locuinţei respective. Ba mai mult, nu există nici o relaţie între proprietarul locuinţei respective şi cel care locuieşte efectiv în clădirea respectivă”, a afirmat președintele Institutului Național de Statistică (INS), Tudorel Andrei, într-o conferință de presă.
Răspunzând unei alte îngrijorări care se vehiculează în spațiul public, preşedintele INS a dat asigurări că datele declarate la recenzare nu ajung la ANAF.
„Dacă cineva ar fi interesat să afle date privind valoarea, impozitul, se poate adresa la DITL (Direcţia de Impozite şi Taxe Locale, n.r.), dar în nici un caz datele (de la recensământ, n.r.) nu pot fi folosite pentru impozitare sau în alte scopuri decât cele statistice. (...) Să vină o persoană care a participat la recensămintele 1992, 2002, 2011 şi să spună că datele persoanei sau gospodăriei respective au fost date la Fisc. Vă asigur că aşa ceva nu se întâmplă”, a menţionat Andrei.
Etapa a doua a recensământului populaţiei şi locuinţelor, cea de autorecenzare, a început acum două săptămâni, la 15 martie. De atunci, 1,5 milioane de chestionare au fost finalizate.
„Există interes foarte mare la nivelul mai multor judeţe: aş începe cu Bucureştiul, chiar dacă raportat la populaţie ponderea este mai mică, avem aproape 160.000 de chestionare finalizate. Urmează Braşovul, o surpriză foarte plăcută. Braşovul are un număr mare de chestionare dacă ne raportăm la populaţie. Există un alt judeţ unde se arată o implicare foarte mare, Botoşani, un judeţ mic, cu un anumit profil din punct de vedere economic şi social, are o rată de completare de peste 12%. Dacă vom merge în această direcţie, este posibil să depăşim lejer 40% chestionare completate raportat la populaţie”, a afirmat președintele INS, potrivit Agerpres.
Rata de invalidare a chestionarelor completate este de 10% până acum, „o rată acceptabilă, ţinând seama de amploarea unei asemenea cercetări”, potrivit oficialului.
Acordarea zilei libere pentru cei care se autorecenzează depinde de validarea de către sistem a datelor. Iar pentru a obține dovada că datele sunt valide se apasă butonul „verificarea autorecenzării” accesibil pe www.recensamantromania.ro. (C. Z.)