Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Recesiunea „a fost lungă şi dificilă nu doar pentru români“
Reprezentanţii FMI au mai declarat că nu au nimic împotriva unei majorări a salariilor angajaţilor din sectorul public începând din luna octombrie.
FMI a menţinut prognoza de creştere economică la 1,5% pentru acest an şi a redus cu 0,2 puncte procentuale estimarea pentru anul viitor, de la 3,9% la 3,7%, au declarat pentru agenţia Mediafax, surse guvernamentale. Reprezentaţii Fondului Monetar Internaţional consideră însă că România are toate şansele să accelereze creşterea economică anul viitor. "În condiţiile continuării reformelor şi progresului acestora în mod satisfăcător, împreună cu îmbunătăţirea absorbţiei fondurilor europene structurale şi cu planuri de investiţii solide, există toate motivele să sperăm că veţi continua cu o creştere pozitivă şi chiar veţi accelera creşterea în 2012", a spus Jeffrez Franks sâmbătă, la finalul întâlnirii de la Palatul Victoria cu premierul Emil Boc. Oficialul FMI a subliniat că recesiunea economică "a fost lungă şi dificilă, nu doar pentru români, ci pentru întreaga lume", dar că economia românească este acum într-o poziţie mult mai bună decât în urmă cu trei ani, atât pentru a creşte în viitor, cât şi pentru a face faţă oricăror eventuale dificultăţi care ar putea apărea. Salariile bugetarilor s-ar putea majora în trei tranşe Fondul Monetar Internaţional nu are nimic împotriva unei majorări a salariilor angajaţilor din sectorul public începând din luna octombrie, atât timp cât autorităţile vor respecta ţintele convenite privind deficitul bugetar şi plafonul de cheltuieli de personal, a declarat reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu. "Guvernul este suveran în aplicarea măsurilor de politică salarială. În condiţiile în care concedierile în sectorul public efectuate în primul semestru şi cele care vor urma vor crea resursele de majorare a salariilor în sectorul public, începând din octombrie, FMI nu are nici un fel de problemă, atât timp cât sunt respectate ţintele privind deficitul fiscal şi cheltuielile de personal", a spus Tănăsescu. Ministerul Finanţelor Publice va propune majorarea salariilor bugetarilor în trei tranşe, începând chiar din luna octombrie a acestui an, pentru recuperarea pierderilor în urma ajustării din vara anului 2010, a declarat vicepreşedintele Comisiei de buget-finanţe a Camerei Deputaţilor, Adrian Niţu. "Cele trei tranşe de majorare vor fi, cel mai probabil, de câte 5 procente, iar sumele necesare pentru prima tranşă din octombrie vor fi prevăzute la rectificarea bugetară care va fi efectuată după plecarea Misiunii FMI. Celelalte două tranşe vor fi în 2012", a precizat Adrian Niţu. Salariile bugetare au fost reduse cu 25% la mijlocul anului 2010, ca parte a măsurilor de austeritate pentru echilibrarea bugetului, iar la începutul acestui an au fost majorate cu 15%.