Programul de stimulare a înnoirii Parcului naţional de tractoare şi maşini agricole autopropulsate, cunoscut sub numele Rabla pentru tractoare, începe vinerea viitoare odată cu deschiderea sesiunii de înscrieri
Recolte bune la cereale în Arad și Tulcea
În judeţul Arad, recoltarea grâului a început cu aproximativ trei săptămâni mai devreme faţă de anii anteriori, iar producţia este peste cea din 2023, la fel în cazul orzului şi orzoaicei. Și la Tulcea se anunță o producție bună, apropiată sau peste cea de anul trecut. Fermierii speră ca prețurile pe piața cerealelor să nu scadă, pentru a-și putea valorifica producția la potențial maxim și a-și acoperi investițiile realizate.
În zona Aradului, seceta nu a afectat recolta de grâu, așa cum s-a întâmplat în alte regiuni din sud. Potrivit directorului Direcţiei pentru Agricultură Arad, Pavel Ţica, în judeţ s-a cultivat grâu pe 83.500 de hectare, iar producţia medie este de 5.710 kg/ha, peste producțiile medii din 2023, de 5.210 kg/ha, și din 2022, de 5.150 kg/ha.
„Remarcăm că deşi în alte zone ale ţării seceta a redus producţia de grâu, în judeţul Arad nu am avut această problemă. Aici ploile au fost suficiente, iar temperaturile ridicate au făcut ca grâul să se coacă mai repede, de aceea recoltarea a început mai devreme cu trei săptămâni”, a declarat Pavel Ţica pentru Agerpres.
El a precizat că producţiile sunt bune şi la orz şi orzoaică. În cazul orzului, suprafaţa totală cultivată a fost de 13.000 de hectare, iar producţia medie este de 5.820 kg/ha, în timp ce anul trecut a fost de 5.220 kg/ha. Pentru orzoaica de toamnă, cultivată pe 1.750 de hectare, a fost raportată o producţie medie de 5.300 kg/ha, faţă de 5.070 anul trecut. În schimb, la rapiţă, cultivată pe 35.500 de hectare, până acum s-a recoltat o producţie de 2.400 kg/ha, faţă de 3.330 anul trecut.
Unul dintre cei mai mari fermieri din vestul ţării, Dimitrie Muscă, a declarat, pentru Agerpres, că la grâu producţia este foarte bună, mult peste media judeţului, respectiv de 9.500 kg/ha.
„Noi am cultivat grâu pe 1.750 de hectare în zona Curtici şi pe 750 de hectare în zona Olari. Am terminat recoltatul pe 75% din suprafaţă şi avem o producţie de 9.500 de kilograme la hectar. Am făcut enorm de multe investiţii încât să obţinem această producţie, dar din păcate preţurile cerealelor au început să scadă şi ne temem să nu vină iar grâu din Ucraina care să ne afecteze vânzările”, a spus Muscă.
În județul Tulcea, recoltatul grâului este la început, dar fermierii sunt optimiști. „Este o producţie bună, în sensul în care ultimii ani au produs puţin haos în depozitele fermierilor. Noi sperăm ca preţul măcar să rămână aşa şi să nu mai scadă, cum am păţit anul trecut, pentru ca fermierul care a introdus input-uri bune să şi valorifice producţia la potenţial maxim”, a declarat joi, pentru Agerpres, directoarea Direcției Agricole Tulcea, Mirela Miller.
La rândul său, Gică Mergeani, un fermier tulcean care recoltează grâu în zona comunei Nalbant, s-a declarat mulţumit: „Suntem la un nivel mulţumitor. Facem 5.500 kg/ha, iar recolta are indici de calitate foarte buni”. (C. Z.)