Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială Recomandări la achiziţionarea produselor perisabile

Recomandări la achiziţionarea produselor perisabile

Data: 19 Iulie 2007

▲ O atenţie deosebită trebuie acordată produselor lactate, la care schimbarea regimului termic determină începerea procesului de fermentaţie ▲ Nu cumpăraţi alimente din locuri neautorizate, comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu vă poate elibera bon de casă cu care să justificaţi tranzacţia comercială şi riscaţi să achiziţionaţi un produs neconform sau chiar nesigur, care poate să vă afecteze sănătatea ▲

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) recomandă ca, pe perioada caniculei, consumatorii aflaţi pe Litoral sau cei care cumpără alimente din magazine să fie foarte atenţi la alimentele pe care le achiziţionează, în special la cele care prezintă un grad ridicat de perisabilitate din punct de vedere microbiologic. O atenţie deosebită trebuie acordată produselor lactate (iaurturi, sana, lapte de consum etc), la care schimbarea regimului termic determină începerea procesului de fermentaţie. De asemenea, consumatorii trebuie să verifice respectarea normelor de comercializare a preparatelor din carne, carnea proaspătă, peşte le proaspăt, îngheţata şi chiar untul, deoarece aceste mărfuri sunt perisabile şi, într-o perioadă atât de caldă, se pot altera, ceea ce duce la accelerarea proceselor de oxidare. De asemenea, ANPC recomandă consumatorilor ca în supermarketuri, chiar dacă există sistemul de aer condiţionat, să amâne cumpărarea produselor alimentare spre sfârşitul cumpărăturilor, pentru a micşora timpul de întrerupere a lanţului frigorific de la scoaterea din vitrina frigorifică şi până la depozitarea în frigiderul propriu. În cazul produselor congelate (carne congelată, îngheţată, peşte congelat, legume-fructe congelate etc), ANPC recomandă consumatorilor să utilizeze ambalajele puse la dispoziţie de magazin pentru astfel de produse, ambalaje care diminuează transferul termic şi păstrează o perioadă de timp produsul sub forma congelată.

Recomandările ANPC:

- când cumpăraţi alimente, acordaţi o atenţie deosebită modului de prezentare a acestora (culoare, miros, aspectul ambalajelor); în cazul în care ambalajul este bombat înseamnă că a început procesul de fermentare;

- acordaţi atenţie deosebită condiţiilor de depozitare atât în magazinul de desfacere, cât şi la domiciliu;

- în cazul în care magazinul nu are asigurat sistemul de autoservire, solicitaţi vânzătorului să vă arate eticheta produsului pentru a analiza compoziţia şi, mai ales, încadrarea în data durabilităţii minimale;

- refuzaţi produsele pentru care aveţi îndoieli privind calitatea şi modul de informare prin etichetare;

- refuzaţi produsele care prezintă data durabilităţii minimale/data limită de consum modificată sau depăşită;

- la cumpărarea produselor alimentare, solicitaţi şi păstraţi bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriţi să reclamaţi calitatea/siguranţa unui produs;

- nu cumpăraţi alimente din locuri neautorizate, deoarece comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu vă poate elibera bon de casă cu care să justificaţi tranzacţia comercială, riscând în felul acesta să achiziţionaţi un produs neconform sau chiar nesigur care poate să vă afecteze sănătatea.

Mai multă grijă pentru apă

Promovarea utilizării durabile a apei este esenţială în această perioadă de secetă şi trebuie să ne asigurăm că există suficiente resurse pentru a asigura necesarul de apă pentru populaţie şi industrie, a declarat comisarul european pentru Mediu, Stavros Dimas. „Nu există soluţii miraculoase. Trebuie să avem mai multe măsuri, diferite, pentru soluţionarea problemei apei. De asemenea, trebuie să existe o economie eficientă de apă, pentru că nu putem inventa apa“, a subliniat Dimas. Acesta a propus, conform Directivei Apă, care nu a fost implementată definitiv, stabilirea unui preţ care să fie conform situaţiei de criză şi care să dea stimulente pentru economisirea apei, şi a subliniat că „utilizatorul trebuie să plătească“. Stavros Dimas a mai afirmat că economisirea apei trebuie să fie o prioritate, în condiţiile în care, conform datelor provizorii, circa 20% din apa utilizată în Europa este irosită. „Aceste date sunt provizorii. Aşteptăm raportul final, ce ar putea arăta că această cifră este mai mare“, a mai spus oficialul CE. Potrivit acestuia, trebuie planificată amenajarea teritoriului, a utilizării apei pentru agricultură, pentru industrie, pentru populaţie etc. De asemenea, Stavros Dimas a afirmat că, la finele anului viitor, va fi făcută o evaluare a programelor împotriva secetei.