Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială Recomandări pentru congelarea mâncărurilor gătite

Recomandări pentru congelarea mâncărurilor gătite

Data: 15 August 2013
O parte din gospodine obişnuiesc să gătească mai multe porţii dintr-un anumit fel de mâncare şi să congeleze o parte din acestea pentru a le consuma peste un timp. Cele mai multe feluri de mâncare congelate se pot păstra până la două-trei luni în congelator. Potrivit CookingLight, pentru aceasta trebuie respectate anumite condiţii. Prospeţimea şi calitatea mâncărurilor la momentul congelării influenţează starea produsului congelat. Cele congelate atunci când sunt încă foarte proaspete au un gust mai bun decât cele puse la congelator la sfârşitul perioadei de prospeţime. Este important să fie ţinute la 0 grade Celsius sau sub 0 pentru a-şi menţine conţinutul de vitamine, culoarea, gustul şi textura. Se poate folosi un termometru pentru asigurarea temperaturii constante. Unele preparate, cum ar fi supele, tocăniţele sau carnea se pretează la congelat mai bine decât altele. Pentru ca produsele să fie cât mai sigure pentru consum, nu se pun la congelator preparatele care sunt calde, deoarece pot duce la dezgheţarea parţială a celor din jur, alterându-le gustul şi textura. Este important să fie răcite repede după ce au fost gătite. Pentru a face acest lucru, se pune cantitatea de mâncare pregătită pentru congelare într-un vas, aşezat în alt vas plin pe jumătate cu gheaţă. În cazul mâncărurilor semilichide, după ce s-au răcit, trebuie îndepărtată grăsimea de deasupra deoarece aceasta se alterează mai repede. 
 
Produsele se pun în congelator în pachete mici, pentru a fi mai uşor la  dezgheţare. În nici un caz un produs care a fost decongelat nu se recongelează. Pe fiecare pungă trebuie notat ce se află în interior sau la ce ar putea servi, data la care a fost pus în congelator şi chiar numărul de porţii. 
 
Trebuie ca îngheţul să fie rapid. Cu cât preparatul îngheaţă mai repede, cu atât calitatea lui este mai bună după ce a fost decongelat. Produsele trebuie dezgheţate gradat în frigider sau la microunde.
 
Nu se pun la congelator: sosurile îngroşate cu făină sau amidon de porumb, fructele şi legumele care au un conţinut ridicat de apă, cartofii gătiţi, pastele gătite complet, laptele, iaurtul şi smântâna. Ultimele trei se vor separa la congelare.