Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Recomandări privind întreținerea coșurilor de fum
În acest an, trei persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 14 au fost afectate în urma intoxicaţiilor cu monoxid de carbon, una dintre cauze fiind coşurile de fum obturate. Curăţarea coşurilor de evacuare a fumului la sobele cu lemne sau a gazelor arse la centralele de apartament este o operaţiune importantă şi trebuie făcută doar de personal autorizat, arată specialiştii de la Delgaz.
Pentru că iarna bate la uşă, este momentul verificării instalaţiilor de încălzire ale casei şi a curăţării coşurilor de fum şi a sistemelor de evacuare a gazelor arse.
„Trebuie să acordăm o mare atenţie operaţiunilor care se fac înainte de intrarea în sezonul rece la instalaţiile de încălzire. Este vorba în principal de curăţarea coşurilor de fum şi a canalelor de evacuare a gazelor arse care sunt parte a acestor instalaţii. Nu trebuie ignorate nici alte aspecte care ţin de modul în care utilizăm anumite aparate din casă, spre exemplu, folosirea aragazului ca sursă de încălzire trebuie să fie neapărat exclusă”, afirmă Petre Stoian, directorul general adjunct al Delgaz Grid, potrivit Agerpres.
În mod obligatoriu, verificările trebuie să fie făcute numai de către persoane autorizate în domeniu.
„Inspecţia pe exterior a casei pentru a vedea dacă putem face curăţarea fără a pune în pericol ceva sau pe cineva, inspecţia video pe interior a coşurilor de fum, curăţarea propriu-zisă care poate fi urmată, în funcţie de ce găsim în interiorul coşului, de proba de etanşeitate sau o videoinspecţie - sunt etapele pe care profesioniştii le parcurg atunci când se ocupă de coşurile de fum”, spune Cristian Simion, preşedintele Asociaţiei hornarilor, constructorilor de coşuri de fum şi şeminee, citat de Agerpres.
Pentru a preveni intoxicaţiile cu monoxid de carbon, un gaz periculos fără culoare şi miros, greu de depistat, trebuie să ne asigurăm că, de exemplu, în bucătăriile de la blocuri, unde sunt instalate aragazuri, sunt grile de ventilare pentru evacuarea gazelor spre exterior şi că acestea nu sunt obturate, precizează sursa citată.
Recomandarea este ca în locuinţe să fie montate detectoare de monoxid de carbon care emit semnale sonore când identifică prezenţa acestuia.
Totodată, copiii trebuie supravegheaţi permanent în încăperile în care se află mijloace de încălzire în funcţiune, iar aragazurile nu trebuie utilizate pentru încălzirea locuinţei.
La case trebuie verificate nu doar coşurile de fum şi hornurile, ci şi îmbinările între aparatele de încălzire şi coşurile de evacuare, precum şi garniturile de etanşare de la focare.
Simptomele intoxicaţiei se manifestă prin greaţă, ameţeli, dureri de cap şi somnolenţă. Când apar semnele unei astfel de intoxicaţii, victimele trebuie scoase la aer curat, încăperile aerisite şi contactat serviciul medical de urgenţă. (C. Z.)