Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Recomandări şi mici secrete pentru curăţenia de primăvară
Odată cu venirea primăverii şi apropierea de Sfintele Sărbători de Paşte, gospodinele intră în alertă: se face curăţenia mare de primăvară. Pe site-urile gospodinelor cu experienţă în domeniu se găsesc o mulţime de secrete ce uşurează munca şi, ţinând seama de ele, se poate face o curăţenie lună.
Curăţenia generală cuprinde: ştersul prafului, curăţarea podelelor şi covoarelor, curăţarea geamurilor, spălarea băii şi bucătăriei, ştergerea jaluzelelor, spălarea pereţilor vopsiţi şi rearanjarea hainelor în dulap. Totul trebuie făcut metodic. Curăţarea începe de sus în jos: întâi pereţii, apoi geamurile şi abia la sfârşit podelele. Întâi se şterge praful şi apoi se dă cu aspiratorul. Pentru a curăţa pereţii vopsiţi, specialiştii spun că trebuie să se înceapă cu o cârpă curată sau un burete şi apă. Dacă asta nu funcţionează, se înmoaie cârpa sau buretele în apă amestecată cu puţin detergent de vase, cu cât este mai slab, cu atât este mai bine. Dacă pata persistă, se aplică câteva picături de săpun lichid direct pe buretele umed sau pe cârpa folosită pentru curăţarea peretelui.
Pentru curăţarea covoarelor se înmoaie un tampon de vată în esenţă concentrată de ceai şi se freacă bine. Pentu reîmprospătarea culorilor, covorul trebuie periat cu o soluţie de apă şi sare grunjoasă sau se presară sare pe el. Apoi se rulează şi se lasă două-trei zile, după care se curăţă cu aspiratorul. Mirosurile neplăcute, de animale în special, dispar din covor dacă se şterge suprafaţa acestuia cu o bucată de perdea îmbibată în oţet cu apă.
Plăcile de gresie sau de faianţă din baie şi din bucătarie se pot face lună cu un produs de curăţare cu un PH neutru pe etichetă. O altă variantă este amestecul de bicarbonat de sodiu cu apă. Se toarnă jumătate de cană de bicarbonat de sodiu în 8 sau 9 litri de apă şi se amestecă bine. Lichidul se aplică cu un mop obişnuit sau cu un mop cu burete şi apoi se şterge podeaua.
Pentru îndepărtarea petelor şi a mucegaiului de pe blatul de bucătarie se poate folosi o soluţie simplă: jumătate de cană de amoniac în patru litri de apă. Pentru petele de cafea sau de suc, se foloseşte puţină apă oxigenată în apă şi câteva picături de amoniac. Urmele de muşte se pot înlătura de pe orice suprafaţă folosind ceai rece.
Oglinzile, ferestrele, faianţa şi gresia se curăţă impecabil cu o soluţie de oţet cu cu apă caldă (o parte oţet, patru părţi apă). Tot oţetul amestecat cu o cantitate mai mare cu apă este o alternativă la detergentul de curăţat toaleta. Oţetul nu se foloseşte pentru curăţarea parchetului ceruit sau pentru mobilă pentru că este coroziv. Geamurile se spală bine cu soluţie de amoniac (o linguriţă la patru litri de apă) şi se usucă cel mai bine cu ziar. Nu este recomandată spălarea geamurilor în zilele cu soare pentru că vor rămâne pete. Pentru limpezirea geamurilor se mai poate adăuga o linguriţă de oţet în apa de clătit.
Fotoliile şi canapelele cu tapiţerie de pluş se curaţă bine dacă, după aspirare, se şterg cu o cârpă înmuiată într-un amestec egal de apă şi amoniac. Scamele de pe haine şi părul de animale se îndepărtează uşor cu un ciorap de nylon înmuiat în apă.
Pentru ca vesela şi paharele să fie foarte curate, trebuie spălate cu soluţie de oţet alb. Inoxul se curăţă foarte bine cu o soluţie de suc de lămâie.
Pentru a curăţa mai uşor cuptorul murdar, se presară sare imediat după folosire. Când acesta se va răci, va fi mult mai uşor de curăţat.
Bureţii de bucătărie se dezinfectează prin spălare cu apă şi detergent, şi introducerea lor, umezi fiind, în cuptorul cu microunde la temperatură mare. Apoi se spală din nou cu apă curată.
O altă componentă a curăţeniei de primăvară este spălarea pernelor şi a pilotelor. Acestea din urmă trebuie spălate de două ori pe an. Salteaua patului trebuie aspirată cu aspiratorul la putere maximă. După aspirare se freacă suprafaţa saltelei cu o cârpă înmuiată în apă cu oţet şi stoarsă bine.