Mobila veche poate fi recondiţionată şi cu mijloace proprii în casă, nu numai la firme de specialitate sau la meşteri calificaţi. Sunt necesare un pic de imaginaţie şi materiale de lucru potrivite.
Investiţia în materialele necesare pentru recondiţionarea mobilierului vechi este mult mai mică decât preţul unei garnituri de mobilă nouă. Sunt site-uri pe internet şi reviste de specialitate care prezintă în amănunt modalităţile de recondiţionare a mobilei vechi, piesă cu piesă. Vă prezentăm câteva elemente principale ale unor asemenea operaţiuni. Se pot recondiţiona dulapuri, biblioteci, paturi, fotolii, scaune şi canapele. Înainte de începerea lucrului trebuie făcute schiţe cu modul în care se doreşte să arate obiectul recondiţionat. Pasul al doilea este achiziţia materialelor necesare. De la pensule, vopsea, lac pentru mobilă, aţă specială până la materialul textil pentru canapele, scaune şi fotolii. Reparaţiile, schimbarea sau recondiţionarea unor balamale sau încuietori trebuie făcute înainte de şlefuire, vopsire sau lăcuirea mobilei.
Înainte de vopsire sau lăcuire, suprafaţa mobilei trebuie să fie foarte bine pregătită. Cu ajutorul unei soluţii de apă (80%) şi amoniac (20%) se şterge foarte bine suprafaţa de lemn. Apoi se şlefuiesc cu şmirghel zonele care urmează a fi vopsite. Zgârieturile adânci şi crăpăturile se acoperă cu un chit special pentru lemn. După aceste operaţiuni se aplică vopseaua. Este indicată vopseaua acrilică. Pentru obţinerea efectului de „lemn natur“ după şlefuire se aplică un strat de lac incolor. Uscarea lacului şi vopselei se face natural, la soare, în zone ferite de praf sau alte impurităţi. Pentru a obţine un luciu deosebit, obiectele de lemn se şterg după uscare cu ulei de lămâie.
Aspectul canapelelor, fotoliilor şi scaunelor se poate schimba prin îmbrăcarea acestora cu materiale în culorile, texturile şi modelele preferate. Înainte de această operaţiune trebuie măsurate suprafeţele pe care le vreţi acoperite. Asortarea culorilor şi texturilor acestor ţesături cu celelalte obiecte ambientale constituie un element important pentru crearea unei atmosfere plăcute în locuinţă. (C. Ciocan)