Primăriile au avut posibilitatea, legal, să majoreze taxele şi impozitele pentru 2014, însă puţine administraţii locale din ţară au luat această decizie. Dacă în Bucureşti, Braşov sau Iaşi impozitele au rămas neschimbate, la Oradea acestea au crescut cu 2,5% pentru persoanele fizice, iar în Constanţa, Vaslui sau Focşani au crescut cu 16%.
Administraţiile locale au avut posibilitatea legală de a mări taxele şi impozitele locale chiar şi cu peste 20% faţă de rata inflaţiei, însă puţine primării au decis majorarea, în marile oraşe din ţară impozitele rămânând la acelaşi nivel cu anul trecut. Contribuabilii, fie ei persoane fizice ori juridice, vor avea însă de plătit taxe în plus, impuse prin adoptarea, anul trecut, a unei hotărâri de guvern. Astfel, pe lângă impozitele pe case, terenuri sau maşini, vor fi percepute taxe şi pe stâlpii de înaltă tensiune, cablurile, transformatoarele, coşurile sau furnalele, în cazul persoanelor juridice însă, potrivit analiştilor din piaţa de energie, acestea se vor regăsi, mai devreme sau mai târziu, în facturile la gaze, curent şi căldură ale persoanelor fizice. Persoanele juridice de pe piaţa de telefonie vor avea de achitat şi taxe pe stâlpi, antene şi cabine telefonice, iar cele din industria alimentară vor plăti impozite pe depozite, sere, rampe de încărcare şi chiar parcări.
În privinţa cuantumului impozitelor locale, acestea au rămas neschimbate în Bucureşti, Braşov sau Iaşi, însă au fost majorate, de exemplu, în Oradea cu 2,5% pentru persoanele fizice, iar în Constanţa, Baia Mare, Vaslui, Râmnicu Vâlcea şi Focşani taxele au crescut cu 16%. „Mai bine adunăm mai puţin de la mai mulţi decât invers. Degeaba majorăm taxele şi impozitele dacă nu reuşim să le încasăm“, declara, la finele anului trecut, primarul Braşovului, George Scripcaru, citat de Agerpres. La Braşov, contribuabilii care vor plăti integral impozitele şi taxele până la sfârşitul lunii martie vor beneficia de o reducere de 5%.
Dacă impozitele şi taxele locale nu au mai fost majorate la Braşov din anul 2009, nu acelaşi lucru se poate spune despre municipiile şi oraşele din judeţ. Astfel, municipiul Făgăraş majorează doar impozitul pe clădiri cu 15%, la Codlea taxele şi impozitele cresc cu 16%, aceeaşi majorare aplicându-se şi în oraşul Râşnov. La Predeal, taxele au rămas la acelaşi nivel, însă pentru agenţii economici a fost introdusă o taxă nouă, de înfrumuseţare, în cuantum de 0,2%. „Este o taxă nouă care se aplică din acest an şi care va fi utilizată strict pentru înfrumuseţarea oraşului Predeal“, a precizat, pentru Agerpres, Caicea Florica de la Serviciul Taxe şi Impozite.
Anul acesta, ieşenii vor plăti taxe şi impozite locale la nivelul celor din 2013, iar pentru plata cu anticipaţie a impozitului anual pe clădiri şi terenuri până la 31 martie 2014 se acordă o bonificaţie de 5% atât persoanelor fizice, cât şi persoanelor juridice. Impozitele şi taxele pe clădiri, terenuri sau maşini se plătesc în două rate egale, până la data de 31 martie şi 30 septembrie 2014 inclusiv, plata cu întârziere atrăgând după sine penalizări de 2% pentru fiecare lună de întârziere.
Constănţenii vor primi până la 20 ianuarie înştiinţări de plată în plicuri de culori diferite: pe hârtie de culoare albă pentru cei care au de plătit impozitele doar pe anul 2014, respectiv pe hârtie de culoare roz pentru contribuabilii care mai au de plată restanţe pentru anul trecut. Persoanele fizice şi juridice care nu au restanţe beneficiază de o bonificaţie de 10%, respectiv 5% dacă îşi achită debitele până la data de 31 martie 2014. La Constanţa, impozitele şi taxele s-au majorat cu 16%.
Cetăţenii Capitalei au îneput deja să-şi achite obligaţiile financiare la primăriile de sector, cuantumul taxelor şi impozitelor locale pentru 2014 rămânând la nivelul celor de anul trecut, iar cei care se dovedesc a fi bun-platnici vor beneficia şi de reduceri. De exemplu, bucureştenii din sectorul 2 vor primi reducere de 10% dacă îşi achită obligaţiile până la 31 martie. Potrivit unui comunicat, aproximativ 2.400 de cetăţeni din sectorul 2 şi-au plătit deja obligaţiile financiare pe anul acesta, în valoare de aproape 500.000 de lei, „graţie sistemelor moderne de încasare a taxelor şi impozitelor locale“. Pentru reducerea cozilor, dar şi pentru avantajul „rapidităţii şi independenţei geografice şi temporale“, contribuabilii sunt încurajaţi să plătească taxele locale online, mai ales că sunt scutiţi de comisioane. Toate primăriile de sector s-au înregistrat în Sistemul Naţional Electronic de Plată cu Cardul Bancar (SNEP), astfel că plata taxelor şi impozitelor se poate face online şi prin intermediul site-ului ghiseul.ro.
Site-ul www.ghiseul.ro este un sistem online de plată a debitelor către stat, incluzând plata amenzilor rutiere, a taxelor şi a impozitelor. (Oana Nistor)