Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Reduceri de impozite pentru stimularea consumului
Persoanele care obţin, respectând anumite condiţii, restructurarea împrumuturilor bancare ar putea beneficia şi de un credit fiscal guvernamental, sub formă de reducere a impozitelor de plată datorate statului cu până la 350 de lei.
Legat de acest proiect, ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, a declarat că Executivul lucrează la un program de stimulare a consumului care să susţină creşterea economică din acest an.
Potrivit unui proiect guvernamental citat de Agenţia Mediafax, accesul la acest mecanism este condiţionat de introducerea unui plafon privind venitul debitorului care nu poate depăşi venitul net mediu pe economie comunicat de Institutul Naţional de Statistică, iar creditul nu trebuie să aibă întârzieri la plată mai mari de 90 de zile. „Operaţiunea trebuie să conducă la diminuarea cu cel mult jumătate, dar nu cu mai mult de 500 lei ori echivalentul în lei aferent valutei în care a fost acordat ori la care este indexat creditul, a obligaţiilor lunare de plată ale debitorului aferente creditului supus restructurării, pentru o perioadă de cel mult doi ani. Banca trebuie să asigure prelungirea duratei iniţiale a creditului cu perioada pentru care se diminuează obligaţiile de plată, adică cel mult doi ani. Totodată, suma reprezentând reducerea ratelor şi ulterior preţul finanţării aferent acesteia urmează să fie distribuite uniform pe o durată echivalentă cu cea pentru care a fost acordată diminuarea ratelor de plată, începând cu data de la care nu mai operează amânarea rambursării. Rata dobânzii aferentă obligaţiilor de plată amânate nu poate fi mai mare decât rata dobânzii prevăzută de contract la data solicitării acordării restructurării. Împrumutătorul nu poate majora rata dobânzii sau alte costuri aferente finanţării şi nici impune alte costuri, altfel decât era prevăzut în contract la data solicitării restructurării“, se arată în document.
Potrivit proiectului, Guvernul va acorda persoanelor care primesc acest tip de restructurare un credit fiscal sub formă de reducere a impozitelor de plată cu cel mult 350 de lei, dar este neclar momentul în care această facilitate începe să opereze, proiectul menţionând că metodologia acordării creditului fiscal pe fiecare categorie de venit se va stabili prin norme aprobate prin hotărâre de Guvern.
Şi Parlamentul European a aprobat recent o directivă iniţiată de Comisia Europeană, conform căreia băncile sunt obligate să accepte cererile de conversie în moneda locală a creditelor în valută, decizie care se aplică şi băncilor româneşti.
În momentul de faţă, conversia se face prin refinanţare, nu prin conversie propriu-zisă, iar operaţiunea are loc doar cu acceptul şi în condiţiile impuse de bancă. Potrivit directivei europene, în termen de maximum doi ani, conversia se va face însă obligatoriu, la cererea clienţilor, aceştia urmând să beneficieze de condiţii care să-i avantajeze, inclusiv posibilitatea negocierii dobânzii, actul normativ precizând clar că banca trebuie să ofere un cost al creditării în favoarea clientului.