Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Referendum istoric în Scoţia
Scoţienii votează astăzi dacă se vor separa sau nu de Marea Britanie, o decizie favorabilă independenţei ar duce la destrămarea Regatului Unit, dar şi la încurajarea altor regiuni din ţări membre UE care ar intensifica presiunile privind o eventuală autonomie. În discuţie sunt aduse, potrivit presei occidentale, ţări precum Italia sau Spania, fiind de notorietate insistenţa cu care spaniolii din Catalunia doresc separarea de restul ţării. Ultimul sondaj din Scoţia, dat publicităţii cu 48 de ore înaintea deschiderii urnelor, indică un avans de patru puncte pentru tabăra care spune nu independenţei Scoţiei, o diferenţă foarte aproape însă de marja de eroare. Astfel, institutul ICM arată că 45% dintre scoţieni optează pentru rămânerea Scoţiei în componenţa Marii Britanii, 41% doresc independenţa, în timp ce 14% nu s-au pronunţat. Un alt institut de sondare, Opinium, anunţă că 49% dintre scoţieni ar vota pentru „nu“, 45% s-ar exprima pentru „da“, în timp ce 6% nu au nici o opinie.
Cu doar două zile înainte de referendumul de astăzi, cele trei partide tradiţionale britanice au publicat o declaraţie comună solemnă în care promit o mai mare autonomie scoţienilor dacă vor vota împotriva independenţei. Textul a fost semnat de primul-ministru conservator David Cameron, liderul partidului de opoziţie laburist Ed Miliband şi viceprim-ministrul liberal-democrat Nick Clegg, însă „promisiunile de ultim moment nu oferă nici o garanţie“ pentru scoţieni, afirmă cei care doresc independenţa faţă de regat. (Oana Nistor)