Camera Deputaţilor, ca for decizional, a adoptat, zilele trecute, o propunere legislativă mult așteptată de fermieri. Actul normativ modifică Legea nr. 287/2009 privind Codul civil în sensul instituirii duratei are
Referendum pentru Parlament unicameral, simultan cu alegerile prezidenţiale
Preşedintele Traian Băsescu a solicitat avizul preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru organizarea unui referendum, în ziua alegerilor prezidenţiale, prin care românii să fie consultaţi cu privire la înfiinţarea unui Parlament unicameral, cu maximum 300 de membri. Constituţia României prevede, la articolul 61, că „Parlamentul este alcătuit din Camera Deputaţilor şi Senat“, astfel că, pentru introducerea Parlamentului unicameral, este nevoie de revizuirea Constituţiei.
Preşedintele Traian Băsescu a solicitat avizul preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru organizarea unui referendum, în ziua alegerilor prezidenţiale, prin care românii să fie consultaţi cu privire la înfiinţarea unui Parlament unicameral, cu maximum 300 de membri. În sprijinul acestui demers, şeful statului s-a referit la Tratatul de la Lisabona (care nu a intrat încă în vigoare, având nevoie de ratificarea de către toate statele membre ale Uniunii), explicând că, prin intrarea în vigoare a documentului, Parlamentul European va coopera permanent cu Parlamentul român, iar un Parlament unicameral ar face ca această cooperare să fie mai eficientă.
„În baza Tratatului de la Lisabona, Parlamentul European va coopera continuu cu Parlamentul României, Parlamentul European devenind co-autor al deciziilor care se vor lua la nivel european, ceea ce înseamnă că România va avea oricum o Cameră a Parlamentului la Bruxelles sau Strasbourg“, a susţinut preşedintele. Constituţia României prevede, la articolul 61, că „Parlamentul este alcătuit din Camera Deputaţilor şi Senat“, astfel că, pentru introducerea Parlamentului unicameral este nevoie de revizuirea Constituţiei.
Năstase: „Băsescu doreşte un Parlament fără nici o cameră“
Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, a declarat că „Traian Băsescu nu doreşte Parlament unicameral, ci un Parlament fără nici o cameră“. „Este mai ieftin să-l schimbăm pe Traian Băsescu, decât să schimbăm Constituţia“.
Şi fostul preşedinte Ion Iliescu a calificat drept „nocivă“ ideea actualului şef al statului de a organiza, în ziua alegerilor prezidenţiale, un referendum privind înfiinţarea unui Parlament unicameral. „Ştiu că pe dânsul (n.r. - Traian Băsescu) îl deranjează Parlamentul, dar problema cu Parlamentul unicameral nu se rezolvă bătând din palme“, a afirmat Ion Iliescu.
La rândul său, liderul PNL, Crin Antonescu, a afirmat că demersul lui Traian Băsescu privind crearea unui Parlament unicameral demonstrează că şeful statului îşi doreşte „o Mare Adunare Naţională“, în ciuda faptului că România se află acum într-o epocă democratică. În opinia lui Antonescu, o discuţie despre modificarea Constituţiei sau de orice altă natură nu poate fi suprapusă cu alegerile prezidenţiale.
Ungaria şi Bulgaria au Parlament unicameral
În prezent, puţin peste jumătate dintre statele membre ale Uniunii Europene - 14 - au Parlament unicameral. Astfel, în Bulgaria, Parlamentul unicameral are 250 de membri, la o populaţie a ţării de 7,3 milioane de locuitori; în Ungaria (386 deputaţi, la o populaţie de 10,2 milioane de locuitori), Danemarca (179 deputaţi, la o populaţie de 5,3 milioane de locuitori), Grecia (300 deputaţi, la o populaţie de 10,6 milioane de locuitori), Portugalia (230 deputaţi, la 10,5 milioane de locuitori), Slovacia (150 deputaţi, la 8,5 milioane de locuitori) sau Suedia (349 deputaţi, la o populaţie de 9 milioane de locuitori). În prezent, cele două Camere ale Legislativului de la Bucureşti au 471 de membri, la o populaţie de 21,6 milioane de locuitori.