Banca Naţională a României (BNR) a lansat în circuitul numismatic, la 1 decembrie 2024, o bancnotă aniversară pentru colecţionare, cu valoare nominală de 100 de lei, cu tema 185 de ani de la naşterea regelui
Reforma dreptului la veto în Consiliul de Securitate
În încercarea de a debloca capacitatea de decizie a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, cei 193 de membri ai Adunării Generale a ONU lucrează la un proiect de rezoluţie care i-ar obliga pe cei cinci membri permanenţi ai Consiliului să justifice utilizarea dreptului de veto, potrivit AFP.
Ideea, mai veche, a fost relansată odată cu războiul din Ucraina. Pe baza dreptului său de veto, Moscova paralizează orice demers în acest dosar, iar Consiliul de Securitate nu-și poate exercita, astfel, mandatul său de garant al păcii mondiale definit prin Carta Naţiunilor Unite.
Consiliul are cinci membri permanenţi (SUA, Rusia, China, Franţa şi Marea Britanie), care au drept de veto cu care pot bloca orice decizie, și zece membri nepermanenţi, care nu au drept de veto.
De la primul drept de veto folosit vreodată (de URSS în 1946 asupra dosarului sirian şi libanez), Rusia l-a folosit cel mai mult, de 143 de ori, Statele Unite de 86 de ori, Marea Britanie de 30 de ori, China şi Franţa de 18 ori fiecare.
„Suntem deosebit de îngrijoraţi de tendinţa Rusiei de a abuza de puterea de veto”, a subliniat ambasadoarea americană la ONU, Linda Thomas-Greenfield. Adoptarea rezoluţiei „va reprezenta o etapă importantă spre (...) transparenţa şi responsabilizarea tuturor membrilor permanenţi ai Consiliului de Securitate”, consideră ea.