Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Reformele fiscale vor fi decise în Parlament
Guvernul îşi asumă răspunderea în Parlament pe pachetul legislativ care vizează reforma aparatului bugetar, echilibrarea fiscală şi măsurile pentru combaterea evaziunii. De votul în Parlament va depinde viitorul actualei coaliţii de guvernare.
Anunţul a fost făcut ieri de primul-ministru Marcel Ciolacu, care a mai susţinut că „avem nevoie de o Românie decentă şi echitabilă pentru toţi”.
„Trebuie să oprim debandada bugetară, trebuie să facem un sistem fiscal echitabil pentru toată lumea şi trebuie să luptăm în mod real cu evaziunea. Risipa bugetară, evaziunea şi ocolirea taxelor cumulate sunt frâna care ţine pe loc dezvoltarea României. Nu mai putem continua aşa. Miliarde de euro ajung în buzunarele unor şmecheri sau sunt risipite cu instituţii care se calcă pe picioare, în loc să fie folosite pentru drumuri, spitale şi şcoli. (...) Îmi voi pune mandatul pe masă în Parlament pentru reforme şi dreptate socială”, a declarat premierul Ciolacu.
El a menţionat că discuţiile din ultimele săptămâni au arătat „clar“ că ţara noastră are nevoie de reforme „profunde“: „reforma statului trebuie să fie profundă şi ireversibilă, la fel cum nu mai poate fi o regulă pentru cei bogaţi şi companiile privilegiate şi alta pentru oamenii obişnuiţi care muncesc”.
Proiectul de lege pentru care Guvernul îşi asumă răspunderea nu mai urmează procedura legislativă prevăzută în regulamentele celor două camere, acesta fiind supus unei dezbateri strict politice, având drept consecință menținerea în continuare sau demiterea Guvernului în funcțiune prin retragerea încrederii acordate de Parlament și declanșarea, în condițiile Constituției, a procedurii pentru alcătuirea unui nou Guvern, după cum scrie euractiv.ro.
Angajarea răspunderii Guvernului asupra unui proiect de lege reprezintă o soluție extremă atunci când se consideră că alte căi de adoptare nu vor avea rezultatul scontat.
Discuţiile privind încadrarea în ţinta de deficit bugetar au debutat la începutul săptămânii la Atena, unde premierul român s-a întâlnit cu Ursula von der Lyen, preşedinta Comisiei Europene. Surse citate de Agerpres au subliniat că subiectul va fi reluat la Bruxelles, „cel mai probabil pe 1 septembrie”, în contextul unei vizite oficiale în cadrul căreia Ciolacu se va întâlni cu înalţi oficiali europeni.
Anterior datei de 1 septembrie, vor merge în vizite de lucru la Bruxelles miniştrii muncii, finanţelor şi cel al investiţiilor şi proiectelor europene, principalele teme fiind reforma administrativă şi cea fiscală, reforma sistemului de pensii şi renegocierea PNRR.
Surse guvernamentale au mai arătat că Guvernul va face în acest an două rectificări bugetare, prima în luna septembrie şi a doua în luna noiembrie. (O. N.)