Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Reformele și investițiile din PNRR au termen de finalizare de 5 ani
Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), un document de peste 1.200 de pagini, la care se adaugă anexele de 1.000 de pagini, a fost publicat miercuri pe site-ul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene - mfe.gov.ro/pnrr.
„Am gândit toate detaliile din Plan astfel încât să fie cu adevărat o poveste de succes, cu toate proiectele şi transformările la un loc”, susţine ministrul de resort, Cristian Ghinea.
Având o alocare totală de 29,2 miliarde euro, PNRR este conceput aşa încât să asigure un echilibru optim între priorităţile Uniunii Europene şi necesităţile de dezvoltare ale țării noastre, se menţionează în documentul preluat de Agerpres.
Trei mari sectoare vor primi sume importante: transporturile - 6,7 miliarde de euro, educaţia - 3,6 miliarde de euro şi sănătatea - 2,4 miliarde de euro.
Potrivit lui Ghinea, investiţiile şi reformele, asumate prin PNRR, au ca termen de finalizare anul 2026. El a dat asigurări că vor fi prioritare la investiţii, iar acest lucru va fi avut în vedere la întocmirea Legii bugetului 2022.
La rândul său, vicepremierul Kelemen Hunor a spus că Planul va direcţiona România pe calea cea bună, va uni societatea pe termen mediu şi lung.
„Peste 1.600 de km de reţele de apă în localităţile cu peste 2.000 de locuitori (…); 2.000 de km construiţi de reţele de canalizare (...). 45.000 de hectare de păduri noi şi, bineînţeles, 10.000 de hectare suprafaţă refăcută. (...) Vom creşte cu cel puţin 10% numărul elevilor înmatriculaţi în cadrul liceelor agricole, vor fi construite 50 de şcoli noi”, a enumerat vicepremierul, citat de Agerpres, o parte dintre investițiile prevăzute. (C. Z.)