Din cauza condiţiilor climatice dificile de anul trecut, cu grindină şi secetă în perioade critice, producţia de vin a României a scăzut cu 19,8% în 2024 comparativ cu 2023, ajungând la 3,7 milioane
Registru digital și transparent de evidență a salariaților
Guvernul a aprobat implementarea unui nou Registru General de Evidenţă a Salariaţilor în format online - Reges-Online, finanțat prin PNRR. Sistemul informatic pentru înregistrarea contractului de muncă va lua locul actualei platforme Revisal, depăşită tehnologic, în următoarele șase luni. Reges-Online va permite angajaţilor să verifice dacă beneficiile negociate au fost introduse corect în contractul de muncă sau să fie notificați în timp real la orice modificare în contract.
Prin Reges-Online, înregistrarea elementelor contractului de muncă va fi complet digitalizată, potrivit ministrului muncii, Simona Bucura-Oprescu. „Reges-Online va înlocui vechiul sistem, care era depăşit raportat la volumul de informaţii aferente relaţiei de muncă, complexitatea acestora şi evoluţia tehnologiei”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu, citată de Agerpres.
Noua platformă a fost aprobată de Guvern în ședința de săptămâna trecută, iar tranziția de la Revisal se va face în termen de șase luni. „În Revisal erau înregistrate, la 26 martie 2025, peste 6,7 milioane de contracte individuale de muncă, mai mult de 5,7 milioane de salariaţi şi peste 750.000 de angajatori. Prin implementarea noii platforme va fi simplificat accesul angajatorilor şi al salariaţilor în sistem, se va reduce birocraţia şi vor fi actualizate mai rapid datele despre raporturile de muncă”, a precizat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin. În 30 de zile de la intrarea în vigoare a actului normativ adoptat joi va fi emis un ordin al ministrului muncii, care va reglementa procedura de acces în vederea completării, transmiterii şi interogării datelor în acest registru.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, noul sistem aduce o serie de beneficii, printre care digitalizarea completă a gestionării datelor privind raporturile de muncă. „Angajatorii nu vor mai fi nevoiţi să instaleze aplicaţii locale pe propriile device-uri, vor putea accesa prin web securizat acest serviciu pus la dispoziţie de către stat. Implicit, va spori securitatea datelor gestionate, se vor reglementa obligaţiile pentru angajator de a transmite datele despre noii salariaţi cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii, va creşte transparenţa şi se vor elimina dificultăţile birocratice, va creşte disciplina în transmiterea datelor, se va reduce numărul de abuzuri legate de întârzierea acestor raportări”, a detaliat Constantin.
Totodată, prin Reges-Online, salariații vor avea acces direct la datele proprii, vor putea verifica în timp real corectitudinea înregistrării elementelor contractului individual de muncă, vor fi notificați în aplicaţie sau prin e-mail la orice înregistrare pe care o transmite angajatorul cu privire la raportul de muncă și vor putea face sesizări către angajatori în situaţia în care există neconformităţi. (C.Z.)