Camera Deputaţilor, ca for decizional, a adoptat, zilele trecute, o propunere legislativă mult așteptată de fermieri. Actul normativ modifică Legea nr. 287/2009 privind Codul civil în sensul instituirii duratei are
Registru unic național pentru vânzarea terenurilor agricole
Ministerul Agriculturii a publicat, la adresa vanzareterenuri. madr.ro, aplicaţia Registrul unic naţional privind circulaţia şi destinaţia terenurilor agricole situate în extravilan. Prin această platformă, operațională de la 1 martie 2024, se vor face obligatoriu, doar electronic, toate tranzacțiile cu terenuri agricole începând din 1 martie 2025. Până atunci, timp de un an, Registrul va funcționa în paralel cu sistemul utilizat în prezent, în format letric (depunerea documentelor pe hârtie la unităţile administrativ-teritoriale).
Registrul unic naţional este practic un site în care proprietarii de teren agricol vor publica ofertele de vânzare, vor încărca documentele justificative, iar potențialii cumpărători vor anunța ofertele de cumpărare. Tot aici, vânzătorii vor comunica acceptarea unei oferte.
Platforma mai oferă instituțiilor operaţionalizarea eficientă a procedurii și facilitează circulația documentelor între autoritățile locale şi minister. De asemenea, vor exista informații privind stadiul dosarului şi documentele emise.
Înregistrarea în aplicație a cererilor de vânzare va putea fi făcută de către vânzători (persoane fizice/ juridice) sau de reprezentanţii localității în care se află terenul agricol. Sunt necesare crearea unui cont de utilizator prin accesarea link-ului https://vanzareterenuri.madr.ro/ și urmarea instrucţiunilor respective.
În prezent, vânzarea unui teren agrar presupune depunerea unei cereri pe hârtie și a altor documente la administrația locală, primăria respectivă trebuind apoi să publice anunțul de vânzare și să notifice ministerul. Ofertele de cumpărare și comunicarea acceptării, la fel, trebuie depuse la primărie, iar aceasta să le comunice ministerului. (C. Z.)