Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Regiunile în care se estimează creșterea salariilor în 2017
Angajaţii din Bucureşti-Ilfov şi cei din vestul ţării vor primi şi în 2017 cele mai mari salarii medii, în timp ce salariaţii din Regiunea Nord-Est vor încasa cele mai mici retribuţii, conform datelor Comisiei Naţionale de Prognoză. Specialiştii mai spun că în 2017 va creşte numărul angajaţilor din retail, logistică, dar și din mediul bancar, doar că angajatorii îşi vor găsi greu candidaţii potriviţi.
Bucureştenii vor avea şi în acest an cel mai mare salariu mediu net din ţară, pe al doilea loc situându-se cei din vestul ţării, urmaţi de angajaţii din sudul Munteniei, după cum arată ultimul raport al Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP), citat de Mediafax. Salariul mediu net în Regiunea Bucureşti-Ilfov va creşte de la 2.924 de lei/lună, cât a fost în 2016, la 3.121 de lei/lună în acest an, cea mai mare creştere salarială de 197 de lei într-un interval de 12 luni. De altfel, în ultimii trei ani angajaţii din Regiunea Bucureşti-Ilfov au avut cele mai mari salarii din ţară, iar creşterile salariale au fost constante. Salariile medii nete vor depăşi 2.000 de lei şi în judeţele din vestul ţării, dar şi în cele din regiunea Sud-Muntenia. Potrivit CNP, în Vest salariile vor fi majorate de la 1.972 de lei/lună, cât au fost în 2016, la 2.098 de lei lunar în 2017, iar în zona Sud-Muntenia vor creşte anul acesta la 2.002 de lei/lună, de la 1.881 de lei lunar în 2016.
La polul opus, salariaţii din Regiunea Nord-Est vor încasa şi în acest an cele mai mici salarii, de 1.816 de lei/lună, de la 1.718 de lei/lună în 2016, urmaţi de cei din regiunea Sud-Vest Oltenia - 1.857 lei/lună (1.750 de lei/lună în 2016). Comisia de Prognoză estimează pentru acest an un salariu mediu net de 2.176 de lei/lună, faţă de 2.047 de lei în 2016.
„În 2017 va exista o creştere mai accentuată a salariilor dar, pe lângă salarii, vor fi acordate şi alte beneficii, iar această practică a acordării de beneficii extra-salariale se va generaliza. Totuşi, în 2017 va fi greu să găseşti candidaţii potriviţi, poate chiar mai dificil”, a declarat Florin Godean, Country Manager Adecco România, într-un interviu acordat agenţiei Mediafax. Acesta a mai explicat că şi în 2017 va creşte numărul angajaţilor din retail, logistică şi chiar din mediul bancar, dar și aceștia îşi vor găsi cu greu candidaţii potriviţi.
Traiul decent al unei familii formate din doi adulţi şi doi copii a fost calculat de Institutul pentru Cercetarea Calităţii Vieţii (ICCV) la un cost de 2.273 de lei pentru mediul urban, respectiv 1.831 de lei pentru mediul rural, unde o parte din produse şi servicii sunt asigurate prin funcţionarea propriei gospodării. Studiul mai analizează şi un alt palier de consum, cel necesar supravieţuirii fizice a familiei - coşul minim „de subzistenţă”. Acesta are o valoare de 1.842 de lei în mediul urban şi de 1.600 de lei în mediul rural. Potrivit ICCV, definirea minimului de trai are două aspecte. Unul este legat de obişnuiţele de consum (alimente, îmbrăcăminte, încălţăminte, locuinţă, servicii), tradiţie, obiceiuri, educaţie şi formare profesională, dar şi participarea individului şi familiei sale în societate. Al doilea aspect este cel legat de supravieţuirea unei persoane, care este definit ca minim de subzistenţă.
Potrivit studiului, coşul minim corespunzător unui nivel de trai decent cuprinde necesarul de resurse pentru consumul curent (alimente, îmbrăcăminte, încălţăminte, locuinţă, servicii în cantităţi minime şi la preţuri de achiziţie a produselor şi serviciilor de asemenea minime), la care se adaugă cheltuielile cu educaţia şi formarea profesională ce favorizează afirmarea persoanei şi statutul social (serviciile culturale, poştă, telecomunicaţii) care să permită dezvoltarea şi participarea individului şi familiei sale în societate.