Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
„Regret deplin decizia luată faţă de România şi Bulgaria“
Jerzy Buzek a subliniat că perioada de criză care a afectat Europa este "atât o criză economică şi politică, cât şi una de identitate, de credibilitate".
Preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, a declarat că opţiunea Consiliului European, de a amâna luarea unei decizii privind aderarea României şi a Bulgariei la Spaţiul Schengen ar putea avea ca efect favorizarea populismului şi a diviziunii în Europa. "Poate nu dau un exemplu prea bun, dar eu regret deplin decizia luată faţă de România şi Bulgaria de către Consiliu, în ceea ce priveşte aderarea la Spaţiul Schengen. Această decizie a fost amânată - nici măcar nu a fost luată, putem spune, a fost amânată - şi această decizie nu va face decât să dea roade sentimentelor populiste şi diviziunilor în Europa", a afirmat oficialul european. Prezent, ieri, la evenimentul intitulat "Reţeaua Europeană a Ideilor", desfăşurat la Palatul Parlamentului din Bucureşti, Jerzy Buzek a subliniat că perioada de criză care a afectat Europa este "atât o criză economică şi politică, cât şi una de identitate, de credibilitate". "Uniunea Europeană nu mai este văzută întotdeauna ca o soluţie, ci, mai degrabă, ca o problemă, ceea ce este foarte periculos. Eu cred că nu putem să ne depărtăm prea mult de Europa pe care ne-o dorim", a declarat preşedintele PE. O problemă care poate degenera Presa internaţională atrage atenţia că disputa privind Schengen "riscă să degenereze", după ce Olanda şi Finlanda au blocat accesul României şi Bulgariei în spaţiul Schengen de liberă circulaţie. Cotidianul economic "Financial Times" subliniază că "speranţele celor două ţări de a intra în Schengen au fost spulberate, joi, când ţările nordice s-au opus aderării lor, invocând problemele nerezolvate legate de fenomenul corupţiei", şi aminteşte că problema aderării celor două ţări la Schengen a devenit un motiv de dispută în relaţiile dintre statele est-europene - multe dintre ele cu graniţe externe ale UE - şi restul Europei. "De fapt, România şi Bulgaria au intrat în UE prea devreme, de aceea avem monitorizarea Comisiei şi de aceea vorbim despre extinderea Schengen atât de serios", a fost reacţia ministrului olandez pentru Imigraţie, Gerd Leers. Aderarea la spaţiul Schengen ne-ar aduce avantajul că vom putea trece graniţa, prin orice punct de frontieră, cu un document de identitate valabil şi vom putea sta fără viză, timp de 90 zile, în statele membre ale spaţiului. În schimb, va fi mai greu de gestionat traficul ilegal de droguri, de mărfuri sau de persoane, principalul fenomen invocat de statele care se opun aderării României şi Bulgariei.