Ca în fiecare an, polițiștii Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității și colegii noștri din inspectoratele de poliție județene sunt alături de credincioșii care se pregătesc de Marea
Reguli de bază la tăierea porcului şi comercializarea cărnii
În perioada premergătoare sărbătorii Crăciunului, inspectorii sanitar-veterinari vor intensifica acţiunile de control pentru a asigura cetăţenilor un comerţ cu produse alimentare sigure. Totodată, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a transmis cetăţenilor şi unele recomandări pentru a preveni orice risc de contaminare. Sacrificarea porcului în gospodărie se va face după ce sănătatea animalului va fi verificată, iar înainte de consum, e obligatorie examinarea trichineloscopică a cărnii.
Inspectorii sanitar-veterinari vor efectua controale în teritoriu „în scopul prevenirii apariţiei toxiinfecţiilor alimentare şi a răspândirii virusului pestei porcine africane (PPA) din zonele de restricţie unde este diagnosticată această boală”, după cum transmite, într-un comunicat, ANSVSA.
Se va verifica modul în care operatorii din sectorul alimentar autorizaţi respectă normele sanitar-veterinare şi de siguranţa alimentelor privind procesarea produselor de origine animală (carne, lapte, produse lactate, peşte, ouă) şi non-animală (produse de panificaţie şi patiserie, legume-fructe), trasabilitatea acestora, precum şi condiţiile igienico-sanitare de ambalare, transport, depozitare şi comercializare până la consumatorul final.
Inspectorii vor realiza controale şi în trafic pentru a verifica „dacă sunt respectate condiţiile pentru transportul animalelor şi al produselor alimentare de origine animală şi nonanimală” şi dacă sunt respectate „restricţiile sanitare veterinare impuse pentru mişcarea porcinelor din gospodăriile populaţiei situate în zonele afectate de focare active de PPA”. În acest demers vor fi sprijiniţi de poliţişti şi jandarmi.
Totodată, instituţia recomandă respectarea unor reguli pentru ca sărbătorile de iarnă să se desfăşoare în linişte şi fără probleme de sănătate: carnea, ouăle şi alte produse de origine animală să se achiziţioneze din locuri autorizate, depozitarea cât mai rapidă în frigider pentru a preveni riscurile de contaminare.
Operaţiunea de sacrificare a porcului în gospodărie trebuie să fie realizată sub control sanitar-veterinar, iar sănătatea animalului va fi verificată de medicul veterinar.
„Examinarea cărnii provenite de la porcii sacrificaţi în vederea depistării trichinelozei este obligatorie, inclusiv cea provenită de la porci mistreţi. De asemenea, comercializarea cărnii de porc fără control sanitar veterinar este sancționată cu amenzi de până la 40.000 de lei”, precizează ANSVSA.
Examenul trichineloscopic poate fi realizat la centrele autorizate, iar costul acestuia variază între 26 de lei şi 90 de lei plus TVA. Ulterior, în aplicația Atlas vet Portal va putea fi accesat în timp real rezultatul analizei.
Pentru sesizări și informații suplimentare, cetățenii pot apela gratuit numărul 0800.826.787, care aparţine ANSVSA. (O.N.)