Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Reguli de protecţie în faţa caniculei
Canicula poate produce mari probleme de sănătate celor care nu respectă nişte reguli minimale de protecţie. Temperaturile ridicate pot afecta grav organismul uman.
Meteorologii consideră caniculă temperaturile care depăşesc 30 de grade Celsius. Dacă termometrele din adăposturile meteorologice arată temperaturi de 30 de grade Celsius, temperatura pe care corpul omenesc o va resimţi va fi cu opt grade mai mare.
Ministerul Sănătăţii a făcut, ca în fiecare an, o serie de recomandări minimale pentru evitarea efectelor temperaturilor înalte. Respectarea acestora reduce semnificativ riscurile medicale cauzate de caniculă.
Planificaţi-vă ziua în aşa fel încât să vă petreceţi cât mai puţin timp afară în timpul orelor de vârf (11:00-15:00). Purtaţi haine deschise la culoare care reflectă căldura. De preferat sunt materialele naturale uşoare, cum sunt bumbacul şi inul. În cazul expunerii la soare trebuie, obligatoriu, să fie folosite mijloace de protecţie precum pălării, umbrele, ochelari de soare. Pierderile de apă şi substanţe minerale se pot preveni prin consumarea a cel puţin 1,5-2 litri de lichide pe zi, constând în sucuri naturale şi apă minerală plată. Se mai recomandă să consumaţi infuzii (ceaiuri) din muşeţel, sunătoare, urzici, toate la temperatura camerei. Astfel dispare senzaţia de sete. Evitaţi consumul băuturilor foarte reci!
Nu este recomandat consumul de cafea şi se va evita consumul de băuturi alcoolice.
Trebuie consumate cât mai multe fructe şi legume proaspete (mai ales crude), acestea fiind o sursă importantă de vitamine şi substanţe minerale necesare organismului. De asemenea, dispare senzaţia de sete continuă, datorită efectului treptat de eliberare a apei din produsele vegetale.
Alimentaţia trebuie să fie variată. E de preferat să consumaţi alimente uşoare şi proaspete, cu valoare calorică mică, evitând, pe cât posibil, alimentele bogate în grăsimi. Este recomandat consumul de hrană rece. Evitaţi eforturile fizice în perioada zilei, când temperatura atinge valorile maxime. Faceţi duşuri frecvente cu apă la temperatură moderată. Relaxarea picioarelor într-un lighean cu apă vă ajută să faceţi faţă căldurii. Nu puneţi cuburi de gheaţă pe piele deoarece se poate provoca o pierdere bruscă de prea multă căldură. Există persoane cărora temperaturile înalte le provoacă stări de greaţă şi ameţeli. Remediul cel mai la îndemână este un prosop umezit, răcit 2-3 minute în congelator şi apoi aplicat alternativ pe frunte şi pe ceafă.
Gătitul este dăunător pe vreme de caniculă
În locuinţe sau birouri reglaţi aparatul pentru aerul condiţionat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura din exterior.
Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depăşeşte 32 grade C. Pentru a limita efectele caniculei, ferestrele expuse la soare trebuie închise, iar jaluzelele sau draperiile trase. Ferestrele vor rămâne închise în perioada când temperatura exterioară este mai mare decât cea din locuinţă şi vor fi deschise seara târziu, noaptea şi dimineaţa. Pentru a reduce temperatura din casă, este bine ca lumina artificială să fie menţinută la intensitate scăzută şi aparatele electro-casnice să fie utilizate pentru perioade mai scurte. Pe timp de caniculă, nu gătiţi şi nu călcaţi timp îndelungat în camere neaerisite, deoarece vă veţi deshidrata, iar afecţiunile deja existente se vor agrava.
Copiii trebuie să consume cât mai des lichide proaspete, chiar dacă nu le cer.
Copilul nu trebuie lăsat niciodată fără supraveghere, fie şi pentru perioade scurte de timp, în maşini sau în încăperi prost ventilate.
În cazul unei deplasări trebuie să aveţi permanent rezerve de apă în cantităţi suficiente. Evitaţi plimbările copilului până la un an în perioada de caniculă.
Nu se recomandă scăldatul în apă rece. Îmbrăcămintea copilului trebuie să fie din fibre naturale, de culoare deschisă. În instituţiile pentru copii, activităţile se vor organiza în pavilioane, evitând acţiunea directă a radiaţiei solare. Alimentaţia copiilor va include legume, fructe, sucuri naturale şi decocturi din plante.