Camera Deputaţilor, ca for decizional, a adoptat, zilele trecute, o propunere legislativă mult așteptată de fermieri. Actul normativ modifică Legea nr. 287/2009 privind Codul civil în sensul instituirii duratei are
Reguli sanitare stricte în campania electorală
Alegerile locale se vor desfăşura în data de 27 septembrie, iar campania electorală care a început astăzi se va derula după reguli stricte de protecţie sanitară. Numărul de participanţi de la întâlnirile publice va fi limitat, iar purtarea măştilor va fi obligatorie atât în cadrul evenimentelor cu alegătorii, cât şi în ziua votului.
Astăzi a început campania electorală pentru alegerile locale ce se vor desfăşura în ziua de 27 septembrie, când alegătorii vor decide numele celor care vor ocupa, pentru următorii patru ani, funcţiile de primar, preşedinte al consiliilor judeţene, respectiv consilieri locali sau judeţeni. Campania electorală se va încheia în ziua de sâmbătă, 26 septembrie, la ora 7:00, şi se va derula după reguli stricte de protecţie sanitară în contextul pandemiei de COVID-19.
Vor exista reglementări în ceea ce priveşte distanţa fizică la evenimentele electorale, numărul de participanţi va fi limitat, iar purtarea măştilor va fi obligatorie.
Președintele Klaus Iohannis a făcut miercuri un apel la respectarea regulilor sanitare în timpul campaniei electorale pentru locale. „E prima oară când alegerile se desfășoară în condiții excepționale. O premieră pe care nu și-a dorit-o nimeni, dar la care trebuie să ne adaptăm cât mai repede cu putință. Organizarea scrutinului în siguranță este posibilă dacă vom respecta cu toții un set de reguli”, a spus şeful statului, citat de Agerpres.
Totodată, preşedintele Iohannis a precizat că „activiştii care distribuie materiale trebuie să poarte mănuşi, să aibă dezinfectanţi, astfel încât să reducă riscul de transmitere a virusului prin materialele distribuite, atunci când nu apelează la modalitatea de a transmite materialele de campanie prin poştă”.
Klaus Iohannis a făcut un apel la responsabilitate, cu un mesaj adresat special candidaților: „Respectați toate aceste reguli și nu îi expuneți pe oameni pericolului infectării” şi a avertizat că orice încălcare a normelor „va trebui drastic sancționată”.
De asemenea, în ceea ce priveşte organizarea zilei votului, toţi reprezentanţii din birourile electorale vor avea la dispoziţie cinci măşti pe parcursul zilei în care se desfăşoară activitatea. Autorităţile iau în calcul, totodată, ca aşteptarea în vederea exercitării votului să fie realizată în spaţii marcate şi de preferinţă în afara secţiilor de votare.
Guvernul va derula o campanie de informare cu privire la aceste proceduri „pentru ca toată lumea să știe ce trebuie să facă, ce e permis și ce nu e permis”.