Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Reorientarea spre IT este o opţiune tot mai accesibilă
Trei sferturi dintre angajaţii români sunt nemulţumiţi de locul lor de muncă, iar dacă ar trebui să îşi schimbe cariera s-ar orienta către domenii precum vânzări, resurse umane, logistică, IT, arată rezultatele unui studiu recent. Joburile din IT sunt printre cele mai dorite, însă există percepția că sunt greu accesibile. `În realitate, nu este aşa, ba chiar a devenit o opţiune viabilă de reconversie profesională pentru cei care sunt atraşi de acest domeniu, indiferent de vârstă sau pregătirea profesională anterioară”, spune Bogdan Badea, reprezentant eJobs.
Vânzările reprezintă domeniul pe care l-ar alege cei mai mulţi români dacă ar fi să o ia de la zero şi să facă o schimbare de carieră. La scurtă distanţă se află Resursele Umane, Logistica, Transportul şi Distribuţia. Urmează IT-ul, unul dintre domeniile cu cele mai dinamice evoluţii din ultimii ani, atât în ceea ce priveşte numărul de joburi scoase în piaţă, cât şi salariile oferite specialiştilor, se arată în cel mai recent studiu realizat de platforma de recrutare online eJobs.
De altfel, şi în 2018, topul domeniilor preferate de candidaţi, aşa cum reiese din raportul HR Review & Trends, realizat de eJobs, a fost dominat de Vânzări, Logistică, Contabilitate, Administrativ/Secretariat, Distribuţie şi Resurse Umane, în ciuda ierarhiei celor mai mari salarii.
Din acest punct de vedere, cele mai atrăgătoare domenii sunt IT-ul, cu un salariu mediu net, la nivel naţional, de 5.731 de lei, Juridic (4.571 de lei), Banking (4.226 lei) şi Resurse Umane (4.048 de lei).
`Cu siguranţă şi IT-ul va creşte semnificativ în următorii ani. Încă mai are de depăşit o barieră de percepţie, anume că este un domeniu foarte greu de accesat. În realitate, nu este aşa, ba chiar a devenit o opţiune viabilă de reconversie profesională pentru cei care sunt atraşi de acest domeniu, indiferent de vârstă sau pregătirea profesională anterioară. În primul rând pentru că au apărut alternative de învăţare, altele decât facultăţile de profil, şi apoi pentru că şi companiile de tehnologie sunt dispuse să investească în pregătirea viitorilor angajaţi”, a declarat Bogdan Badea, CEO eJobs România.
Potrivit studiului, principalul motiv care i-ar determina pe angajaţi să facă o schimbare de domeniu este nemulţumirea faţă de jobul actual -76,4% dintre respondenţii studiului declară că sunt nemulţumiţi de locul lor de muncă. De asemenea, 34,4% dintre respondenţi vor să câştige mai mulţi bani, 7,5% spun că nu le-a plăcut niciodată domeniul în care au lucrat, iar 6% consideră că domeniul lor nu mai este căutat.
`Odată ce nemulţumirea faţă de jobul actual creşte, angajaţii români conştientizează tot mai mult nevoia de a face o schimbare în carieră şi de a ţine pasul cu dinamica de pe piaţa muncii, prin învăţare. Aşa ajung să aprecieze tot mai mult angajatorii care investesc în formarea lor. Astfel, 94,3% dintre respondenţii studiului eJobs ar participa la cursuri care să le ofere o reconversie profesională, dacă ar fi plătite de companie. Ne aşteptam la aceste răspunsuri. La ce nu ne aşteptam este procentul foarte mare (69,5%) al celor care ar fi dispuşi să plătească ei înşişi pentru astfel de cursuri. Asta înseamnă nu doar că şi-ar dori să-şi schimbe jobul sau domeniul, ci şi că se pregătesc, concret, să facă acest pas şi chiar să investească în acest sens”, explică Badea, potrivit Agerpres.
Conform studiului, cei mai mulţi (87,6%) ar da între 100 şi 300 de euro pentru un curs care le poate oferi abilităţile necesare obţinerii unui job mai bun. 8,8% ar plăti o sumă cuprinsă între 300 şi 500 de euro, în acelaşi scop, 2% între 500 şi 1.000 de euro, iar 1,5% dintre respondenţi ar fi dispuşi să investească mai mult de 1.000 de euro pentru cursuri de reconversie profesională.
Cei mai mulţi dintre români (25%) şi-ar dori ca formarea să se întâmple într-un timp scurt, mai exact, într-o lună. Interesant este faptul că pe locul al doilea (23,2%) sunt cei care mai degrabă ar aloca o perioadă mai lungă reconversiei profesionale, respectiv 6 luni. 15,5% dintre respondenţii studiului cred că perioada optimă derulării unui astfel de curs este de trei luni, iar 10,2% - şase săptămâni.