Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
„RePatriot” sau repatrierea românilor prin antreprenoriat
În aceste zile, 100 de antreprenori de succes din România vor încerca să-i convingă pe alţi 100 de antreprenori, din diasporă, să se întoarcă acasă cu tot cu afacerea pe care o au. Proiectul RePatriot, de repatriere a românilor prin antreprenoriat, a fost iniţiat de un grup de oameni de afaceri şi îşi propune să genereze relocarea a cel puţin 10.000 de afaceri în România.
Mulţi dintre românii din diasporă (62%) îşi doresc să se întoarcă şi să investească în România, în domenii precum turismul şi agricultura, însă principalul factor care îi împiedică să deschidă o afacere în ţară (38%) este corupția. Așadar, în ciuda tuturor barierelor, 58% dintre aceștia au susţinut că s-ar întoarce în România, potrivit studiului „Românii din Diaspora”, realizat de Open-I Research, la finele anului trecut, pentru Romanian Business Leaders (RBL). De altfel, există deja o tendinţă, în rândul românilor din diasporă, de a se întoarce acasă, continuând să lucreze în cadrul companiilor multinaţionale. „Acum vedem un soi de mişcare inversă, de reflux. Avem exemple ale unor oameni din Canada, care au peste 45 - 50 de ani şi un copil adolescent şi care se întorc în România, în Iaşi, păstrându-şi jobul bine plătit în compania-mamă, cea globală. Nu contează locul de unde îşi conduc echipa. Vin aici cu gânduri mari, nu se lasă învinşi de birocraţie, sunt chiar mai pozitivi decât noi”, după cum a subliniat Dan Zaharia, senior consultant la Extind, citat de Mediafax.
Un exemplu concret de repatriere este Constantin Boca, un antreprenor care s-a întors din Marea Britanie pentru a-şi reclădi un viitor în ţară. „Trebuie ca tot mai mulţi români să se întoarcă, e nevoie de oameni care au trăit alte experienţe, care pot veni cu lucruri noi, cu mentalităţi noi, cu stil de organizare nou şi mult mai diferit”, susţine acesta, potrivit repatriot.ro.
Acest proiect a fost iniţiat, anul trecut, de un grup de antreprenori români, reuniţi în fundaţia Romanian Business Leaders, cu scopul de a-i determina pe cât mai mulţi români din diasporă, cu spirit şi talent antreprenorial, să se întoarcă în ţară şi să dezvolte, cu ajutorul experienţei acumulate, afaceri în domenii cât mai diverse. „RePatriot” a deschis, în acest an, primul canal de comunicare între autorităţile locale şi românii care vor să se întoarcă, platforma oferind acces rapid la oportunităţile din România, şi totodată, îi va pune pe aceştia în contact cu autorităţile locale.
În perioada 6-9 octombrie, prin această platformă se va susține, la Bucureşti şi în Delta Dunării, „Business Summit – Împreună pentru România”, un eveniment la care 100 de antreprenori de succes din România vor fi puşi în legătură cu alţi 100 de antreprenori din diasporă. Summitul este sprijinit de Administraţia Prezidenţială, Ministerul Afacerilor Externe, Invest România, Banca Naţională a României şi Links Associates.
„Repatrierea prin antreprenoriat reprezintă o nişă importantă, pentru că întoarcerea celor din afară va da un imbold şi altor profesionişti, din diverse domenii, să se întoarcă în România. (...) Considerăm că diaspora este o comoară şi o bogăţie a României, un potenţial care nu este pus în valoare”, a subliniat ieri Marius Bostan, unul dintre iniţiatorii proiectului RePatriot, la conferinţa de lansare a summitului.
În acelaşi context, Diana Rusu, consilier în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, a spus că, în curând, va fi lansat Ghidul de finanţare al programului „Diaspora Start-Up”, iar fondurile europene alocate acestuia, 30 de milioane de euro, vor fi utilizate pentru repatrierea prin antreprenoriat a românilor care muncesc în afara graniţelor ţării.