Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Republica Moldova va cere în 2015 aderarea la UE
Cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană va fi depusă anul viitor, potrivit preşedintelui Nicolae Timofti. La 30 noiembrie sunt organizate alegeri parlamentare în Republica Moldova.
Republica Moldova va înainta în 2015 cererea de aderare la Uniunea Europeană (UE), potrivit preşedintelui republicii, domnul Nicolae Timofti. „Statutul de ţară candidată la aderare va accelera procesul de modernizare a structurilor de stat, va permite majorarea nivelului de securitate al ţării noastre“, a spus preşedintele Timofti. Oficialul se declară convins că ţara sa nu are o altă cale de dezvoltare decât cea europeană. „Sunt convins că în anii ce urmează vom putea, prin eforturi comune, să apropiem Republica Moldova de standardele europene şi să ne îndreptăm spre scopul nostru final: statutul de membru al UE“, a subliniat Nicolae Timofti.
Duminică, 30 noiembrie, în Republica Moldova sunt programate alegeri parlamentare, iar rezultatele acestora sunt foarte importante pentru continuarea parcursului proeuropean al republicii.
Reguli simplificate pentru votanţii din diasporă
Comisia Electorală de la Chişinău a decis simplificarea procedurii de vot pentru cetăţenii din diasporă la alegerile parlamentare de la 30 noiembrie din Republica Moldova, informează Unimedia, citat de Agerpres. Astfel, listele electorale de bază şi cele suplimentare pentru secţiile de votare din afara ţării vor avea o rubrică nouă cu următorul conţinut: „Semnez, conform art. 53 alin (31) din Codul electoral şi declar pe propria răspundere că mă voi abţine de la votarea multiplă“. Iar cetăţenii Republicii Moldova cu drept de vot aflaţi peste hotare vor semna în lista electorală în dreptul numelui lor de două ori, o dată pentru declaraţia prin care se abţin de la votarea multiplă, iar ulterior, pentru faptul înmânării buletinului de vot de către un membru al biroului electoral. Pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie au fost constituite 2.073 de secţii de votare, dintre acestea 95 de secţii de votare fiind peste hotare, adresele acestora fiind accesibile pe paginile de internet ale Comisiei Electorale Centrale, www.cec.md şi www.voteaza.md. Cele mai multe secţii de votare vor fi deschise în Italia - 25. În România vor fi deschise 11 secţii, SUA - 6, Franţa - 5, Portugalia - 5, Rusia - 5, Spania - 4, Marea Britanie - 3, Canada - 3, Ucraina - 2 secţii. În ţara noastră vor fi deschise secţii de votare la Bucureşti, Iaşi, Galaţi, Timişoara, Braşov, Cluj-Napoca, Constanţa, Bacău şi Suceava.
Pe 30 noiembrie, moldovenii îşi vor alege parlamentarii de pe listele celor 25 de concurenţi electorali înscrişi, respectiv 21 de partide politice, un bloc electoral şi 3 candidaţi independenţi, potrivit TVR.
Alegerile parlamentare din Republica Moldova sunt urmărite cu real interes atât la Vest, cât şi la Est, experţii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei monitorizând atât campania electorală, cât şi modul în care se va desfăşura votul. Pe de altă parte, Rusia a anunţat că va trimite şi ea observatori la alegerile din 30 noiembrie din Moldova. Până la începutul lunii noiembrie au fost acreditaţi în jur de 2.000 de observatori naţionali şi 150 de observatori străini, însă autorităţile susţin că până în ziua alegerilor numărul lor va creşte. (Oana Nistor)