Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Responsabili israelieni, judecaţi în Spania pentru crime de război
Justiţia spaniolă a deschis joi o anchetă pentru „crime împotriva umanităţii“, vizându-i pe fostul ministru israelian al apărării Benjamin Ben-Eliezer şi pe încă 6 responsabili militari israelieni de rang înalt, pentru un bombardament lansat în 2002, în Fâşia Gaza. Acest anunţ a provocat mânie în Israel, unde ministrul apărării, Ehud Barak, a reacţionat afirmând că va face totul pentru a obţine anularea acestei anchete „delirante“. Judecătorul madrilen Fernando Andreu a acceptat plângerea depusă de Centrul palestinian pentru drepturile omului privind bombardamentul soldat cu moartea unui lider al mişcării islamiste Hamas, Salah Shehadeh, şi a 14 civili palestinieni, „în majoritate copii şi bebeluşi“, la 22 iulie 2002, au anunţat surse judiciare spaniole. Aproximativ 150 de palestinieni au fost răniţi, în cursul acestui atac, de explozia unei bombe de o tonă lansată de un avion F-16 asupra cartierului Al Daraj din Gaza.
Magistratul spaniol a luat această decizie în virtutea principiului jurisdicţiei universale recunoscute de către Spania în materie de crime împotriva umanităţii, genocid şi terorism. Judecătorul spaniol apreciază, într-un proces-verbal, că faptele denunţate „prezintă semnalmente de crime împotriva umanităţii“. Evocând o „acţiune disproporţionată şi excesivă“, judecătorul spaniol afirmă că Israelul nu poate ignora consecinţele posibile ale lansării unei bombe de mare putere într-o zonă locuită. Somat, la vremea respectivă, de stânga israeliană şi de organizaţii pentru apărarea drepturilor omului din Israel, să dea explicaţii, generalul Halutz a afirmat că atacul asupra lui Shehadeh nu îl împiedică să doarmă. „Simt o uşoară scuturătură în momentul lansării bombei, o a doua după aceea şi trece“, a adăugat oficialul militar isrelian, comentând respectivul tip de acţiune.