Camera Deputaţilor, ca for decizional, a adoptat, zilele trecute, o propunere legislativă mult așteptată de fermieri. Actul normativ modifică Legea nr. 287/2009 privind Codul civil în sensul instituirii duratei are
Restricţii de apă în sute de localităţi
Operatorii de apă au impus restricţii la alimentarea cu apă a populaţiei în sute de localităţi, inclusiv în şapte oraşe (Dorohoi, Târgu Neamţ, Târgu Ocna, Roman, Paşcani, Hârlău şi parţial municipiul Iaşi).
Potrivit Administraţiei Naţionale „Apele Române” (ANAR), cele mai afectate sunt judeţele Botoşani - 120 de localităţi, Iaşi - 90 de localităţi, Vrancea - 37 de localităţi, Neamţ - 24 de localităţi, Gorj - 38 de localităţi, Bacău - 18 localităţi, Galaţi - 17 localităţi, Bihor -15 localităţi, Dolj - 7 localităţi, Mehedinţi - 9 localităţi, Vaslui - 10 localităţi, Olt - 8 localităţi, Argeş şi Giurgiu - 6 localităţi, Suceava şi Dâmboviţa - 5 localităţi, Hunedoara - 3 localităţi.
În afara celor 421 de localităţi care dispun de sisteme centralizate de alimentare cu apă, mai sunt afectate alte 271 de localităţi unde populaţia îşi asigură consumul zilnic din surse individuale, respectiv fântâni care au secat din cauza lipsei de precipitaţii şi a caniculei. Şi în cazul acestora, nord-estul ţării este cel mai vitregit.
„Având în vedere prognoza hidrometeorologică pentru perioada imediat următoare, facem apel la populaţie privind utilizarea raţională a apei, prioritatea maximă fiind alimentarea cu apă a populaţiei”, se menţionează în comunicatul ANAR citat de Agerpres.
Specialiştii recomandă ca cetăţenii să adopte soluţii individuale de economisire a apei, iar acolo unde este posibil să recurgă la „alternative de stocare şi recirculare a apei în activităţile casnice (grădinărit, spălat, îmbăiere), în sectorul industrial sau agricol”.
Situaţia se va menţine cel mai probabil şi pe parcursul lunii august, în contextul în care meteorologii anunţă noi valuri de caniculă. (O. N.)