Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Restricții la apă în mai multe localități din țară
Din cauza temperaturilor ridicate care au dus la creşterea consumului de apă, mai multe societăți locale sau regionale de furnizare a apei au introdus un program de alimentare cu intermitență a unor localități. Administraţia Naţională Apele Române dă asigurări că există suficiente resurse care să acopere necesarul de apă din această perioadă caniculară, dar recomandă populației să nu facă risipă.
În mai multe localităţi din judeţul Botoşani apa va fi furnizată intermitent, a anunţat societatea Nova Apaserv, care face apel la consumatori să folosească apa numai pentru consum menajer şi nu pentru udarea culturilor agricole sau umplerea bazinelor. „În prezent sunt localităţi importante, cu aglomerări mari de populaţie, aflate la capetele de coloane ale aducţiunilor principale, care nu beneficiază de furnizarea apei 24/24h, din cauza utilizării excesive a apei în alte scopuri decât cele prevăzute în contract”, a transmis operatorul.
Astfel, pe sistemul de alimentare din Prut, compania a fost nevoită să introducă următorul program de furnizare a apei: în comunele botoșănene Truşeşti, Dângeni, Ungureni, Durneşti, Albeşti, Todireni în zilele de luni, marţi, vineri, sâmbătă; în comunele botoșănene Santa Mare, Călăraşi, Răuseni, Hlipiceni, precum și în Bivolari, Andrieşeni din judeţul Iaşi - miercuri, joi, duminică, luni.
În comunele Tătăruși și Lespezi din județul Iași, până la 6 august, locuitorii vor avea apă zilnic, dar cu intermitențe, deoarece resursele din rezervoare se epuizează cu rapiditate, fiind necesară refacerea periodică a acestora, a anunțat Apavital SA.
O situație asemănătoare se înregistrează în județul Dolj, unde compania de apă Oltenia a introdus, temporar, un program de alimentare cu apă pentru Segarcea, Șimnicu de Sus, Călărași, Sărata și Caraula.
Pe de altă parte, responsabilii de la Administraţia Naţională Apele Române (ANAR), care monitorizează principalele 40 de lacuri de acumulare, au anunțat că volumul disponibil este de 3,82 miliarde de metri cubi de apă (față de 3,45 miliarde în iulie anul trecut), suficient pentru asigurarea necesarului de apă în toate localitățile mari care depind de aceste surse. Coeficientul de umplere este de 88,24% (+15% față de iulie 2022).
Cu toate acestea, ANAR sfătuiește populația să economisească apa și să apeleze la alternative de stocare și recirculare în activitățile casnice. Potrivit ghidului postat pe site-ul propriu, risipa poate fi redusă prin verificarea periodică a instalației de apă din locuință; evitarea lăsării robinetului să curgă nejustificat; folosirea, pe cât posibil, a fântânilor pentru udarea grădinilor; refolosirea apei în care se spală legumele și fructele la udarea plantelor; întreținerea piscinelor pentru evitarea golirii și reumplerii acestora; înmagazinarea apei din precipitații; adâncirea și denisiparea fântânilor. (C.Z.)