Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Restricții pentru casele de pariuri și sălile de „păcănele”
Licenţa pentru jocurile de noroc se va acorda în funcţie de numărul de locuitori ai localităţii, prevede o propunere legislativă adoptată marți de Senat. Astfel, va putea funcționa cel mult o sală de jocuri la fiecare 20.000 de locuitori. Senatorii au mai decis că spațiile în care se desfășoară activități din domeniul jocurilor de noroc nu pot fi mai aproape de 300 de metri de școli, locuri de joacă, parcuri, instituții culturale sau sanitare, biserici.
Senatul a adoptat, marţi, în unanimitate, o propunere legislativă de modificare a OUG 77/2009, prin care, într-o localitate, numărul de licențe pentru jocurile de noroc se acordă în funcţie de populația acesteia, dovedită prin adeverinţă eliberată de autoritatea administraţiei publice locale, astfel încât să existe cel mult un punct de lucru la 20.000 de locuitori.
O altă prevedere a propunerii legislative stipulează că „spaţiul propus este situat la cel mult 50 m de limita teritorială a oraşului/ municipiului ori comunei, inclusiv a municipiului Bucureşti”.
„Spaţiul propus nu este situat în incinta sau pe o rază de 300 m a unităţilor şi instituţiilor de învăţământ, inclusiv campusurile aferente acestora, a unor locuri de joacă pentru copii definite ca orice spaţiu închis sau în aer liber destinat utilizării de către copii, a parcurilor, a unor aşezăminte de cultură, artă, sănătate, cu caracter social, de culte religioase şi alte asemenea sau în perimetrul delimitat destinat acestora”, se arată în noua formă a actului normativ.
Pentru protejarea jucătorilor de riscul de dependenţă şi de pierderile financiare aferente, numărul maxim de jocuri de tip slot-machine, așa-numitele păcănele, aflate într-o locaţie şi exploatate de acelaşi operator economic, se reduce de la 75 la 20.
Amenda pentru permiterea accesului minorilor în locaţiile specializate pentru desfăşurarea jocurilor de noroc constituie contravenţie şi se sancţionează la prima abatere cu amendă de la 100.000 la 200.000 de lei, adică dublul cuantumului în vigoare. La a doua abatere, licenţa de organizare a jocurilor de noroc a operatorului este suspendată timp de şase luni, iar la a treia abatere licenţa este anulată fără posibilitatea de licenţiere a aceluiaşi operator timp de trei ani, se mai stipulează în proiectul de act normativ. Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.
În ultimii 10 ani, industria jocurilor de noroc a luat amploare. Dacă, în 2012, în România erau 8.000 de săli de jocuri de noroc, iar aplicațiile online de pariuri nu existau, în prezent, în evidențele Oficiului Național al Jocurilor de Noroc, instituția care acordă licențele și monitorizează acest sector, sunt înregistrate 12.000 de săli de pariuri sportive, bingo, cazinou, loterie etc., la care se adaugă zeci de site-uri și aplicații online, conform Europa Liberă România. (C. Z.)