Analiștii de la mai multe instituţii globale de prognoză estimează că recolta de grâu moale din România va fi una foarte bună, cea mai mare din ultimii 28 de ani, potrivit Argus Media. „Producţia de grâu
Reţea europeană de combatere a dezinformării
Comisia Europeană a lansat, luna trecută, o licitaţie publică prevăzută cu o finanţare de 5 milioane de euro pentru crearea unei „Reţele Europene de Verificatori de Fapte” (European Network of Fact-Checkers), despre care afirmă că va permite combaterea dezinformării în toate limbile oficiale ale UE şi va sprijini activitatea „verificatorilor de fapte” existenţi, relatează EFE. Potrivit Comisiei, această reţea va fi complementară activităţii care există deja în cadrul „Reţelei Europene de Standarde de Verificare a Faptelor” (European Fact-Checking Standards Network - EFCSN) şi „Observatorului European pentru Media Digitală“ (European Digital Media Observatory - EDMO).
Prin această licitaţie, Bruxelles-ul mai doreşte crearea unui sistem de protejare a verificatorilor de fapte, a unei baze de date cu verificări de fapte, precum şi a unei capacităţi de răspuns de verificare a faptelor, inclusiv în „situaţii de urgenţă”. Suma de 5 milioane de euro alocată reţelei face parte dintr-o finanţare mai largă de 47 de milioane de euro pentru dezvoltarea tehnologiilor digitale. Licitaţia este deschisă până în 2 septembrie şi pot participa ofertanţi nu doar din statele membre ale UE, ci şi din ţări candidate la aderare, precum şi din ţări vecine asociate în „Programul Europa Digitală” (Digital Europe Programme).
Reţeaua de socializare Meta a decis în luna ianuarie eliminarea programului său de „verificare a faptelor” (fact-checking). Schimbarea priveşte însă numai SUA, în timp ce în UE compania trebuie să se supună în continuare normelor Legii Serviciilor Digitale - Digital Services Act.