Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Reţeaua RADET va intra în reabilitare
În ultima perioadă, zeci de blocuri din Bucureşti au fost afectate de avarii la reţeaua de termoficare, iar oamenii au stat fără apă caldă şi căldură. Unul din primarii de sector spune că situaţia a devenit „inacceptabilă” în Bucureşti, arătând că blocurile din cartierele Drumul Taberei, Militari, Crângaşi şi Ghencea sunt „cele mai afectate de avariile din reţea”. RADET spune că principala cauză a avariilor o reprezintă vechimea de peste 50 de ani a magistralei, iar lucrările de reparaţii vor începe imediat după finalizarea sezonului rece şi se vor derula timp de mai multe luni.
Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a dat sâmbătă asigurări că va face tot posibilul astfel încât regia să poată oferi cetăţenilor servicii de calitate.
„Îi asigur încă o dată pe bucureşteni că vom face tot posibilul astfel încât, după zeci de ani, RADET să poată oferi cetăţenilor servicii publice de calitate”, a arătat Firea, prin intermediul unui comunicat transmis de Primăria Generală.
Primăria Capitalei menţionează că actuala administraţie a Capitalei este pregătită pentru modernizarea şi reabilitarea sistemului de alimentare centralizată cu energie termică.
Mai precis, potrivit unui studiu realizat în 2017, sunt necesare lucrări de reabilitare pentru 501,44 km conducte (250,72 km de canal de termoficare).
Magistrala de termoficare, cu o vechime de peste 50 de ani, nu a fost niciodată înlocuită, explică reprezentanţii RADET criza prin care trece la ora actuală reţeaua de încălzire a Bucureştiului.
„Magistrala 2 Sud, pusă în funcţiune în anul 1966, alimentează cu agent termic sectoarele 2 şi 3 din municipiul Bucureşti, fiind una dintre cele mai importante conducte ale sistemului de termoficare. Având în vedere durata mult depăşită de funcţionare, singura soluţie pentru remedierea tuturor problemelor apărute în ultima perioadă o reprezintă înlocuirea totală a conductei-magistrală”, informa RADET, pe site-ul propriu, la sfârşitul anului trecut.
Potrivit RADET, lucrările de înlocuire, care se vor derula pe parcursul mai multor luni, vor începe imediat după finalizarea actualului sezon de încălzire.
„Este important de reţinut că, după mai mult de 20 de ani caracterizaţi de lipsa totală a investiţiilor în sistemul de termoficare, banii alocaţi în ultimii doi ani de municipalitatea bucureşteană au fost folosiţi pentru parcurgerea paşilor necesari realizării documentaţiilor tehnice, lucru necesar şi obligatoriu înainte de înlocuirea magistralei. Până la începerea lucrărilor de înlocuire a conductei, echipele RADET intervin punctual, ori de câte ori este nevoie, pentru remedierea avariilor”, a precizat regia de termoficare.
În ceea ce priveşte investiţiile în reţea, o parte din lucrări - pentru 212 km de conducte, în valoare de 994.349.671 lei fără TVA (circa 213,6 milioane euro), vor primi cofinanţare din fonduri europene.
Pentru alte tronsoane ce însumează 63,24 km de conducte, tronsoane ce au înregistrat în ultimul timp cel mai mare număr de avarii, trebuie începute imediat lucrările, iar „valoarea investiţiei se ridică la 274.894.009 lei fără TVA”. Astfel, la finalul sezonului rece vor începe lucrări de execuţie la următoarele tronsoane: Magistrala II Sud - CS1 (CET) - CS5 Bobocica (4,27 km); Magistrala Progresu Ferentari CF6-C14S (6,3 km); Magistrala I-III Vest - CD9 - CD5 (950 m), explică Primăria Capitalei.
Pe de altă, primarul sectorului 6, Gabriel Mutu, a declarat că situaţia RADET a devenit „inacceptabilă” în Bucureşti, arătând că în cartierele Drumul Taberei, Militari, Crângaşi şi Ghencea, „cele mai afectate de avariile din reţea”, zeci de mii de bucureşteni stau în frig în case.
Conform Legii energiei termice 325/2006, furnizorii trebuie să asigure minimum 20 de grade în apartament. În perioada avariilor, oamenii au costuri suplimentare din cauza folosirii metodelor alternative de încălzire, precizează sursa citată. Potrivit acesteia, furnizorul este obligat să acopere costurile suplimentare prin reducerile aplicate în facturile emise.