Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Rețete inedite de gem și zacuscă la expoziția din Târgu Mureș
Zacusca cu miere, gemul de ardei iute şi cel de gogonele au atras atenția vizitatorilor la Expoziția agroalimentară din Târgu Mureș. Evenimentul a devenit un prilej bun de promovare a rețetelor inedite preparate din fructe și legume românești.
Ziua Naţională a Produselor Româneşti a fost sărbătorită cu preparate delicioase, în Târgu Mureş, pregătite şi aduse la expoziţia agroalimentară de peste 60 de producători locali.
Familia Cristurean din satul Hetiur a fost apreciată de vizitatori pentru gemul de ardei iute și gemul de gogonele. Producătorii spun că se bucură de tot mai mulți clienți și că încearcă să facă produse cât mai gustoase. Reţetele au fost adaptate astfel încât să fie unice pe piaţă. „Am venit cu o gamă largă de conserve pentru iarnă, şi anume, zacuscă cu vinete, zacuscă cu fasole, zacuscă cu ciuperci, din gama murăturilor am venit cu gogoşari cu conopidă, ardei iute murat, castraveţi muraţi, fasole în bulion şi sfeclă roşie murată. Avem şi gemuri, gemul de ardei iute şi gemul de gogonele. Gemul de ardei iute se foloseşte ca un sos aferent fripturilor, se potriveşte foarte bine cu brânzeturile afumate, este o combinaţie perfectă între dulce-iute-acrişor, este un echilibru perfect”, a declarat, pentru Agerpres, Ana-Maria Cristurean din Hetiur, inginer horticol de profesie.
Aceasta a precizat că familia sa prezintă la târgul de la Târgu Mureş trei produse unice - zacusca cu miere, gemul de ardei iute şi gemul de gogonele -, produse care nu sunt la îndemâna oricui şi pe care doreşte să le ateste. Familia Cristurean deţine, la Hetiur, şase hectare de teren cultivat cu legume, trei solarii şi culturi în spaţiu protejat. „La noi procesul este de la sămânţă până la borcan. Comenzile cresc de la un an la celălalt, iar producţia de legume verzi pe care o vindem scade tot mai mult, fiindcă ne focusăm pe produse finite”, a subliniat Ana-Maria Cristurean.
Un alt producător, Lucian Ința din comuna Chiheru de Jos, a adus la târg produse obținute din trandafir și coacăz negru, sirop şi dulceaţă de trandafiri, ulei de trandafir, trandafirată şi petale uscate, sirop şi dulceaţă de coacăze, dar şi de mure. „Materia primă la aceste produse este asigurată din cultura proprie. Promovăm «Triplu P», respectiv Producție-Procesare-Pepinieristică, într-un proiect românesc, şi ne axăm pe trandafiri de dulceață și flori ornamentale în câmp. Dintre fructele de pădure, am ales coacăzele şi murele”, spune horticultorul din Chiheru de Jos.
Pe lângă legume şi fructe proaspete, proprietarii de livezi, grădini şi ferme au venit în centrul oraşului cu o gamă largă de produse preparate în propria gospodărie, după reţete inedite. „Gemuri obţinute din fructele naturale pe care la producem în ferma proprie şi dulcețuri din flora spontană, mure, afine”, a spus un producător prezent la expoziție, pentru un post televizat.
Târgul a adunat 60 de producători veniţi din tot judeţul. Iar cei care au vrut să îşi facă provizii pentru iarnă au putut cumpăra fructe şi legume sub preţul pieţei, dar şi cărnuri şi brânzeturi alese, must și țuică.
Prezent la eveniment, şeful Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Mureş, Ioan Rus, a precizat că din judeţ există un produs recunoscut la nivel european, telemeaua de Ibăneşti, şi un produs înregistrat ca tradiţional românesc, pâinea cu cartofi de la Boiu. În plus, în judeţul Mureş există recunoscute 10 produse cu reţetă consacrată, având şase producători.