Camera Deputaţilor, ca for decizional, a adoptat, zilele trecute, o propunere legislativă mult așteptată de fermieri. Actul normativ modifică Legea nr. 287/2009 privind Codul civil în sensul instituirii duratei are
Revizuire a Codului Schengen
Consiliul Uniunii Europene a adoptat în 24 mai o reformă a Codului Schengen, menită mai ales să clarifice cadrul prevăzut pentru reintroducerea controalelor la frontierele interne ale spaţiului de liberă circulaţie şi să armonizeze restricţiile în caz de urgenţă sanitară, relatează AFP. Revizuirea urmăreşte și să controleze mişcările migratorii în Schengen şi să răspundă situaţiilor de instrumentalizare a migranţilor de către statele non-UE.
Astfel, un stat UE va putea „să transfere cetăţeni din state terţe reţinuţi în zonele de graniţă şi aflaţi ilegal pe teritoriul său către statul membru de unde au sosit direct”, precizează un comunicat al Consiliului UE. Noile reguli vor permite statelor și să limiteze numărul punctelor de trecere.
În interiorul Schengen, care cuprinde 27 de ţări - dintre care 23 din UE, plus Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia -, precum şi două ţări admise doar cu frontierele aeriene şi navale (România şi Bulgaria), peste 400 de milioane de persoane pot să circule în principiu fără a fi controlate la graniţe. Însă din 2015, invocând presiunea migratorie sau ameninţarea teroristă, mai multe state au reintrodus controalele, în prezent în vigoare în opt dintre ele. Verificările erau autorizate până acum ca măsură excepţională, provizorie, pentru maximum şase luni, limitare de care nu s-a ţinut cont.
Reforma adoptată prevede că, în caz de ameninţare pentru securitatea sa, un stat poate introduce controale la frontiere pentru maximum doi ani, cu posibilitatea prelungirii cu încă un an.